Според последните статистики на Евростат, през 2020 г. и износът, и вносът на ЕС за Китай, са се увеличили, а Китай за първи път измести САЩ като най-голям търговски партньор на ЕС. Експерти считат, че подписването на споразумението между Китай и ЕС относно географските указания и приключването на преговорите за инвестиционно споразумение между двете страни ще създадат нови точки за общия им икономически растеж и за задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество в бъдеще, съобщава Радио Китай

Според последното проучване на Европейската търговска камара в Китай, над 60% от компаниите от ЕС в Китай са решили да увеличат инвестициите си в страната. В тази връзка говорителката на китайското Външно министерство Хуа Чунин заяви, че всичко това е знак за гъвкавостта, устойчивостта, жизнеността и светлите перспективи за партньорството между Китай и ЕС.

В момента Китай гради нов модел на развитието, който ще предостави на Европа и света повече пазарни възможности и ще създаде по-голямо пространство за сътрудничество. Китай е готов да продължи да работи заедно с ЕС за официалното сключване на инвестиционното споразумение, така че китайските и европейски компании да могат да се възползват възможно най-скоро и да допринесат за защитата на мултилатерализма и възстановяването на световната икономика, добави Хуа Чунин.