Проевропейската ориентация на Украйна, споделените евроатлантически ценности и наличието на най-голямата историческа българска общност в чужбина подсилват традиционно приятелските отношения между страните. Това създава основа за по-нататъшното им укрепване във всички области от взаимен интерес, сред които е и туризмът. Вярвам, че можем да задълбочим сътрудничеството между нашите две държави в сектора и бих искала да предложа организирането на бизнес форум, който ще допринесе за надграждане на партньорството ни. Това е заявила вицепремиерът Марияна Николова по време на разговора си с Мариана Олескив, председател на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна, съобщиха от българското министерство на туризма.

Министър Николова е уточнила, че със съдействието на генералното консулство на България в Одеса може да се планира осъществяването на това събитие през септември. По думите й другата инициатива, която ще подпомогне развитието на двустранното партньорство, е установяването на работна група в областта на туризма.

Вземайки под внимание факта, че в България масовата имунизация вече е в ход, вярвам, че организираните туристически посещения между нашите две страни ще се възстановят максимално бързо и страната ни ще посрещне своите гости от Украйна за предстоящия летен туристически сезон 2021, е посочила още вицепремиерът.

Украйна е приоритетен туристически пазар и партньор за България, е посочила министърът и е отечела, че през 2019 г. страната заема 6-то място от всички държави по брой туристически посещения у нас, като над 471 хил. украински граждани са посетили България с туристическа цел, което е увеличение от 24 на сто спрямо 2018 г. и своеобразен връх за последните десет години.

Вицепремиерът е информирала още, че Министерството на туризма полага последователни усилия за задълбочаване на партньорството между туристическия бизнес на двете държави. Ежегодно министерството организира участието на страната ни в международното туристическо изложение UITT (Ukraine International Travel and Tourism Exhibition) в Киев. През тази година България също ще се включи в изложението, което ще се състои на 24 март.

В периода 22-23 април т.г. в София ще се състои най-голямото международно туристическо изложение Ваканция и СПА експо и считам, че участието на украински туристически фирми със сигурност би допринесло за разпознаваемостта на Украйна на българския туристически пазар, е заявила още министър Николова.

България е ключов партньор, с който искаме да развиваме нови видове туризъм, е коментирала Мариана Олескив. Тя е посочила, че се надява с подобряване на противоепидемичната обстановка да се реализират и повече посещения в двете страни.