Още петима кандидати за две места в борда на директорите влизат в състезанието за мениджъри на Българския енергиен холдинг. Конкурсът за постовете беше обявен от Агенцията за публичните предприятия и контрол, която е допуснала до втория кръг – представяне на концепция за развитието на БЕХ, петима души. Те се състезават за местата на т.нар. независими членове на борда.

Диян Димитров е единият от тях, той е в борда на директорите на ТЕЦ “Марица-изток 2”, показва справка в Търговския регистър. Димитров не участва в конкурса за мениджъри на държавния тец.

София Касидова е другото име в списъка на допуснатите. Тя беше зам.-министър на икономиката и зам.-министър на транспорта в кабинета на Симеон Сакскобургготски. От 2006 до 2010 г. беше вицепрезидент с ресор “Финанси” на Черноморската банка за търговия и развитие със седалище в Солун.

Адвокат, който коментира енергийни теми, е друг кандидат за мениджър в БЕХ. Това е Николай Кискинов от кантора “Владимир Кискинов”. Другите двама са Ангел Ангелов и Михаил Домусчиев.

Както “24 часа”, писа в конкурса за трима членове на съвета на директорите на холдинга, обявен от Министерството на енергетиката, до втория етап бяха допуснати 7 души. Това са доскорошният депутат Валентин Николов, Иван Андреев, който е бивш шеф на АЕЦ “Козлодуй”, финансовият директор на “Мини Марица изток” Стелиан Коев, Димчо Маргитов, който работи в БЕХ, и Любомира Ганчева, която е от АБВ и още Александър Александров и Иван Чонков.

Самият БЕХ също обяви конкурси за мениджъри на държавните дружества в енергетиката и на 22 февруари обяви списък с допуснатите до втория етап кандидати.

На 17 февруари Агенцията за публичните предприятия и контрол публикува съобщение за обявен конкурс за двама независими членове в бордовете на директорите на същите дружества. Кои се допускат до втория кръг, все още не е обявено, но се говори, че са кандидатствали 36 души.

Министерството на енергетиката и Агенцията за публични предприятия обяви конкурс и за членове на съвета на директорите на “Минпроект”. Ведомството на Теменужка Петкова публикува списък с допуснатите до писмената фаза кандидати. Това са сегашният директор Румен Биков, досегашният член на борда Любен Тотев, бившият депутат от ГЕРБ Светослав Иванов, досегашният шеф на БЕХ и член на борда на директорите на АЕЦ “Козлодуй” Жаклен Коен, Радост Димитрова и Бранимира Борисова-Бодурова.

Министерството на икономиката пък е обявило конкурс за независими членове на борда на Държавната консолидационна компания. Документи от кандидатите могат да се подават до 15 март. Те ще бъдат пресявани според представена концепция и проведено интервю, което има тежест от 60% при крайната оценка.