Ударни инвестиции от над 2,5 млрд. лв. пред тази и следващата година предвижда “Булгартрансгаз” в десетгодишния си план за разширяване на мрежата 2021-2030 г. След това, до 2030 г., те се успокояват между 50 и 60 млн. годишно.

Пред 2021 и 2022 г. трябва да бъдат завършени интерконекторите с Гърция и Събрия, както и разширениято на газопреносната система, известно като “Балкански поток”. Предстои разширение на газовото хранилище при Чирен, както и терминала за втечнен газ при “Александруполис”, в проекта компанията е собственик на 20% от дяловете на “Газтрейд”, която е собственик на съоръжението.

Планът предвижда изграждане на нов газопровод със Северна Македония. Един от вариантите, които ще бъдат разгледани, е за изграждане на връзката по трасето Петрич-Струмица. Досега Северна Македония има само един трансграничен газопровод и той е с България.

В този вариант на плана е записано ново газово хранилище, което би могло да бъде изградено в подходяща геоложка структура - в изтощени газови находища (на сушата или в морето), в солни тела (каверни) или във водоносен пласт.

Компанията предвижда изграждането на газопроводни отклонения за газифициране на градовете. Сред проектите в ход са тръбите между Разлог и Банско, Панагюрище и Пирдоп, от северния полупръстен до Свищов. Новите проекти са от Южния полупръстен при Граф Игнатиево до Хисаря, Баня, Карлово и Сопот, от Козлодуй до Оряхово. Ще се строи и газопровод от Чирен до “Балкански поток”.

За първи път в десетгодишна програма на компанията е записано и изграждане на газопроводи за пренос на газ, водород и нисковъглеродни газообразни горива. Това са тръбите до трите централи в Маришкия басейн, както и до ТЕЦ “Бобов дол”.

В плана е отчетено, че в края на 2019 г. на територията на България оперират 24 газораздпределителни дружества, доставящи газ на 35 територии, които обхващат 172 общини.

По данни на газоразпределителните предприятия клиентите им през 2019 г. са 119 745, като 93,7% от тях са битови абонати. Ръстът им за 2019 г. спрямо предходната година е с 11%.