“Домейн Бойар” спечели три златни и три сребърни медала от винената Олимпиада – световния конкурс MUNDUS VINI

Преди броени дни станаха ясни резултатите от дегустациите на един от най-големите и престижни международни винени конкурси - MUNDUS VINI. На него българските изби за пореден път спечелиха множество топ отличия. Но едно от тях се откроява с признание, което експертното световно жури дава на наш производител за първи път. И то е за “Домейн Бойар” - избата е обявена за “Най-добър производител от България”.

MUNDUS VINI безспорно е сред най-известните винени конкурси, на който всяка година се оценяват стотици проби от най-добрите производители в цял свят. На него са представени всички видове и стилове вина. Оценяват се също така бири и спиртни напитки. Конкурсът, който е своеобразна винена Олимпиада, се провежда ежегодно в Дюселдорф, Германия и предшества най-голямото изложение на напитки в Европа - PROWEIN.

Наградите за българските вина са признание, което се дава от елита на световните винени експерти и стойността им е изключителна. С пълно основание може да се каже, че конкурсът и събитието по награждаването събират световния винен елит.

Затова и наградата за “Домейн Бойар” е толкова специална, още повече, че тя е придружена и от 3 златни и 3 сребърни медала за вината на избата (Виж таблицата - б.р.)

Разбира се, това признание за родната винарна не идва случайно. Вината на избата всяка година печелят топ отличия от този конкурс. Многократно са отличавани не само със златни и сребърни медали, но и със специалните награди в категориите “Най-добро червено вино от България” и “Най-добро бяло вино от България”.

Членът на световното жури Татяна Еремина дегустира поредната проба от участващите в конкурса вина.
Членът на световното жури Татяна Еремина дегустира поредната проба от участващите в конкурса вина.

В конкурса MUNDUS VINI всяка година участват десетки български изби, които също печелят отличия с вината си, но наградата “Най-добър производител от България” се връчва на наша изба за първи път.

През последните дни вината на “Домейн Бойар” печелят награди не само от този голям световен конкурс, но и от редица други.

Едновременно с отличията от MUNDUS VINI, идват и резултатите от още три големи конкурса. Първият е Sakura Awards (в Япония), откъдето избата има две отличия - сребърно за Domaine Boyar Chardonnay 2020 и златно за Domaine Boyar Traminer 2020.

Следва златен медал за Quantum Rose Pinot Noir & Syrah 2020 от Concours Mondial de Bruxelles Rose Selection 2021 и два сребърни медала от Concours Mondial du Sauvignon за вината от вносното им портфолио: Nelson Cliffs Sauvignon Blanc 2020 и Paradiso Mediterraneo Sauvignon Blanc 2020.

Всички тези отличия обясняват защо “Домейн Бойар” е не само най-устойчивата винена компания на българския пазар, но и най-големият износител на качествени български вина на международните пазари. По този начин те градят добрия имидж на българските вина по света.

Признанията от най-известните международни конкурси са безспорно доказателство за професионализма на екипа на компанията, която тази година има юбилей и става на 30 г. Основана е през 1991 г. едновременно в София и Лондон, като от самото начало и до днес е най-големият износител на качествени вина за Великобритания (където е безспорен лидер), Белгия, Холандия, САЩ, Япония и др.

“Домейн Бойар” доказват категорично своята лидерска позиция и в сегашните трудни пандемични времена, като остават стабилни и здраво стъпили на своя професионализъм. Те са абсолютните иноватори на българския пазар като в годините първи прокарват най-модерните световни тенденции във виното и внедряват най-съвременните технологии и оборудване във винарството у нас. Всяка година създават нови устойчиви марки вина във всички ценови категории.

В конкурса MUNDUS VINI участват вина от стотици производители от цял свят.
В конкурса MUNDUS VINI участват вина от стотици производители от цял свят.

По този начин избата доказва и своето корпоративно послание: “Добри в правенето на вино”. Защото за нас е мисия да бъдем наистина най-добри в това, което правим, казват от компанията.

Разбира се, зад тези успехи стои един сплотен екип от енолози и професионалисти във всички дейности свързани с производството, продаването и маркетирането на качествени вина.

Миналата година главният енолог на избата Капка Георгиева получи специалната награда на авторитетната винена медия у нас DIVINO за “Особен принос във винарството”, отличие, което се връчи също за първи път.

Избата ежегодно печели престижни отличия и на другите големи световни винени състезания като Vinalies Internationales в Париж, International Wine Challenge в Лондон, Concourse Mondial du Bruxelles (провежда се в различни градове по света), Mondial de Rose в Кан и много други. Ето защо, “Домейн Бойар” е и “Супербрандът на българското вино”, като от 10 години печели челното място в категорията “Вино” в класацията на Superbrands Bulgaria, което ги определя заслужено и като производителят, ползващ се с най-високо доверие сред потребителите на вино у нас.