Иван Нейков: В такава криза и работодателите, и работниците са в една лодка

Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Това мнение  обедини представители на бизнеса и синдикати в студиото на БНТ.

Според председателя на АИК Васил Велев в началото на следващата седмица е абсолютно задължително да се свика Тристранния съвет.

Той предложи мярката 60/40 да стане 100/75. По думите му това е постижимо с промяна на трите текста в 151 постановление.

Предложението беше подкрепено и от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Според него има законова възможност това да се случи.

"Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да се направят корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата".

Проблемът не е толкова, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното използване. Предприятията трябва да бъдат подкрепяни по различен принцип. Пенсионерите също, коментира още Манолов.

Според Иван Нейков в такава криза и работодателите, и работниците са в една лодка. Големият проблем е във философията на мерките досега, а те бяха в един калъп да вкараме всички. Проблемите не са еднакви. Сега трябва да се стигне до всеки бранш, а това иска повече усилия, разнообразяване на мерките, каза още Нейков.