Нарастването на частното потребление ще укрепи икономиката на Германия през втората половина на годината, след като промишленото производство спаси страната през най-тежките месеци на пандемията, сочи допитване на ДПА сред водещи германски експерти.

Докато производственият сектор в момента страда от недостиг на доставки, например на полупроводници или дървесина, частното потребление нараства, отбелязва Марк Шатенберг от Дойче банк (Deutsche Bank), предаде БТА. 

"Въпросът е колко бързо ще бъде решен проблемът с недостига на доставките. Това ще повлияе на подема в промишлеността и особено в строителството", изтъква Вероника Грим от университета в Нюрнберг, която е член на Съвета на германските икономически експерти, известни като "мъдреците".

Експертите обаче предупреждават да не се проявява прекален оптимизъм за края на пандемията и икономическите последици от нея.

Най-големият риск за прогнозите е възобновяването на броя на заразените. Все още е необходима предпазливост при отслабване на ограничителните мерки", посочва Фрици Кьолер-Гайб, главен икономист в държавната банкова група Ка Еф Ве (KfW).

Икономистите са по-оптимистични за бъдещето на пазара на труда. Катарина Утермьол, главен икономист в Алианц груп (Allianz Group) изтъква, че през юни е наблюдаван най-силен спад на безработицата в Германия от цялата коронакриза. Кьолер-Гайб от своя страна очаква германският пазарна труда да се възстанови до предпандемичното си равнище до края на годината.