IP камерите за видеонаблюдение са най-общо казано дигитални камери, които записват и изпращат изображение през локална мрежа, или през интернет. Те са все по-предпочитани за видеоохрана на жилищни, обществени и офис сгради, за паркинги и всякакви индустриални и търговски обекти. Този тип устройства Ви дават възможност да следите записа по всяко време от всяко smart технологично пособие: телефон, таблет, компютър. Монтажът е лесен, настройката сравнително лесна, а качеството на кадрите - изключително високо.

Какви са разликите между цифрово и аналогово видеонаблюдение

При цифровото наблюдение, освен мобилност, имате опции за регулиране на допълнителни настройки, така че устройствата да отчитат звук, движение или топлина. Имате възможност за двупосочна комуникация, благодарение на вграден микрофон. С тях управлявате и следите наблюдението от дистанция, изцяло online, с помощта на подходящи мобилни приложения. Не на последно място, за разлика от традиционните аналогови средства, иновативните IP камери позволяват осъществяване на видеоконтрола изцяло през LAN и интернет мрежата, което Ви пести средства от изграждане на тромава и непрактична кабелна инфраструктура.

Какво включва IP система за видеонаблюдение

В комплектите за видеоохрана, освен IP камерите с вградена стойка, е включен и захранващ адаптор. В зависимост от модела, устройството може да има вграден микрофон, както и говорител, за да е възможно осъществяване на двупосочна аудиовръзка. При покупка на продукт, получавате и безплатно приложение за мобилен телефон, както и CMS софтуер за свързване към компютър, с помощта на които наблюдавате, администрирате и управлявате процесите на наблюдение.

За какви цели са подходящи IP системите за наблюдение

Дистанционният достъп, лесният им монтаж, ефективността им при външна употреба и високата резолюция на изображението, дори в нощен режим, правят този тип съоръжения изключително популярни и предпочитани. Те намират широко приложение в различен тип сгради и помещения:

- Жилищни сгради;

- Халета;

- Паркинги;

- Офиси;

- Складове;

- Дворни пространства;

- Търговски помещения;

- Учебни зали.

Какви са особеностите в инсталирането им

В зависимост от вида на свързване, можете да се насочите и към конкретен тип IP камери: безжична Wi-Fi, стандартна или комбинирана. При безжичното свързване Ви е необходим рутер, а при мрежовото, свързването се осъществява чрез мрежов кабел и RJ-45/Ethernet конектор, който се намира върху самите устройства. При тях информацията се записва върху твърд диск в NVR рекордер. Можете да изберете и фиксирана куполна камера за външен монтаж, като тя обикновено е с по-малки размери и се разполага в куполен корпус. Изборът е богат, а опциите - изключително разнообразни.