Българският енергиен холдинг възложи на надзорния съвет на "Булгартрансгаз" за отстрани ръководството на компанията, съобщиха от холдинга. Бордът на директорите на БЕХ бе свикан от изпълнителния му директор във вторник, след като Министерството на енергетиката публикува в понеделник прессъобщение, в което се казва, че министър Андрей Живков е поискал БЕХ да острани ръководството на "Булгартрансгаз". 

Оповестеният мотив в това съобщение е, че в края на миналата седмица КЕВР оповести резултати от своя проверка в газовия оператор, от които ставало ясно, че при реализацията на проекта "Балкански поток" "Булгартрансгаз" не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. "Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на деэйностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране", се казва с прессъобщението. 

Пак според него, сключените договори за заем от страна на "Булгартрансгаз"  са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2,6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но Булгартрансгаз" изобщо не е уведомило комисията за тях.

Според министерството изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на ведомството в началото на неговия мандат. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на "Булгартрансгаз" задълженията на дружеството драстично са се увеличили. Това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на "Балкански поток". Така днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът "Балкански поток" оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на "Булгартрансгаз" ЕАД и води до свръхзадлъжнялост на дружеството. Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор, заключват от ведомството на Живков.

 КЕВР обаче с решението за приемане на доклада от проверката прави работна група, която да установи дали има свръхзадлъжнялост на "Булгаргрансгаз", така че процедурата не е приключила.

БЕХ обаче реши да изпълни публичното искане на министъра на енергетиката за отстраняване на ръководството на "Булгартрасгаз".

В съобщението му се казва: Съветът на директорите на „Български енергиен холдинг“  указа на надзорния съвет на "Булгартрансгаз", с оглед правомощията им по чл. 24, т. 2, вр. с т. 1 от Устава на "Булгартрансгаз", да предприеме съответните действия по изпълнение на искането на министъра на енергетиката, съобразно публично изложените в прессъобщението мотиви.

Бордът на директорите на холдинга дава срок  до 9 юли надзорния съвет на  „Булгартрансгаз“  "да представи съответните доклади и становища, касаещи обстоятелствата, свързани с извършената от Комисията за енергийно и водно регулиране проверка", се казва още в съобщението.