В България има доказани залежи от общо 560 млрд. кубика природен газ предимно в Северозападна България. 480 млрд. кубика са залежи от шистов газ, а 80 милиарда – от конвенционален. Това съобщи Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум и енергиен експерт на партия „Има такъв народ“ в предаването на Би Ти Ви „120 минути“.

Той показа в предаването титулната страница на доклад от 2011 г. от международно геоложко проучване. Според Хиновски тогава не само докладът е потулен, но започнало и брожение в цялата страна, като центърът на вниманието бил насочен към Добруджа и евентуалния добив ва шистов газ там. Според Хиновски обаче въпросните залежи са в районите на Луковит, Ъглен и на места из Врачанско. Впоследствие, на следващата година се стигнало и до мораториума върху проучванията и добива на шистов газ.

„Винаги когато има възможност да имаме собствени добиви, нещо у нас става, някой обжалва, друг протестира и ние никога не сме стигали поне до проучване на залежите. Според мен ако имахме прокуратура, тя трябва да се самосезира по въпроса“, каза Хиновски.