Най-големият производител на природен газ в Западна Европа - Норвегия, и Европейският съюз се договориха да си сътрудничат, за да увеличат доставките на енергоносителя от скандинавската страна към 27-те страни членки. Това предаде Ройтерс, посочвайки, че почти половината от държавите в ЕС се опитват да съкратят доставките си на руски газ.

Брюксел обяви, че 12 страни от Общността са изправени пред спиране на газа, след като миналата седмица Русия намали количествата през газопровода "Северен поток-1", аргументирайки се с технически проблеми при поддръжката на съоръжението.

Норвегия и Европейската комисия "ще засилят сътрудничеството си, за да осигурят допълнителни краткосрочни и дългосрочни доставки на газ от Норвегия", съобщиха заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, отговарящ за Европейската зелена сделка, и норвежкият министър на енергетиката Тере Ааланд, след като проведоха среща в Брюксел.

"Има голям потенциал за увеличаване на продажбите в Европа през 2022 г., което ще доведе до близо 100 тераватчаса допълнителна енергия на европейския пазар", се казва в декларацията, подписана и от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсън, предава БТА.

В изявлението се посочва още, че Норвегия ще остане "голям доставчик" на газ за Европа след 2030 г. и се изразява подкрепа за увеличаване на проучванията на петрол и газ. Освен това ЕС и Норвегия ще си сътрудничат и в областта на възобновяемата енергия и зелените технологии.

Норвегия увеличи производството на газ в отговор на недостига в Европа и по-рано заяви, че очаква продажбите на синьо гориво да нараснат с 8 на сто до 122 милиарда кубични метра през настоящата година.

ЕС внася около една пета от газа си от Норвегия.

Русия вече спря износа на газ за Полша, България, Нидерландия, Дания и Финландия заради отказа им да спазват новата схема за плащане в рубли.

Това принуди ЕС да потърси източници за допълнителни доставки, какъвто може да бъде Катар.

На този фон Блумбърг информира, позовавайки се на свои източници, че Катар планира да настоява за подписването на 20-годишни договори за доставка на втечнен природен газ (ВПГ). Този ход ще усложни целта на Съюза за намаляване на вредните емисии, но същевременно ще намали зависимостта му от руската енергия.

Според източниците страните членки на ЕС се опасяват, че ще трябва да продължат да внасят ВПГ от Катар, дори след като регионът намали въглеродните си емисии.

Предложенията на Катар са твърде строги, осигурявайки на купувачите малка възможност да получават доставки и от други места, за разлика от договорите със САЩ, отбелязва Блумбърг.

Преговорите за продължителността на договорите за внос са в безизходица от март, изтъкват запознатите с въпроса източници.

Цената на газа в Европа по-рано днес доближи 1500 долара за 1000 кубични метра, според данните на лондонската борса ICE, цитирани от ТАСС.

Юлските фючърси в хъба TTF в Нидерландия поскъпнаха до 1495,5 долара за 1000 кубични метра или 137,61 евро за мегаватчас.