Омбудсманката притеснена дали количествата ще са достатъчни за зимата

 ЕК договори още 20 млрд. куб. метра от Азербайджан, може да има и за България

Доставките на природен газ продължават да са месец за месец и тенденцията е валидна и за следващите месеци. А “Булгаргаз” още не е внесъл заявление в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) колко иска да струва газът от 1 август.

Но количествата за осмия месец на годината май вече са осигурени. Освен редовните доставки в пълен обем от Азербайджан справка в плана на терминала за втечнен газ при остров Ревитуса показва, че там е вписано името на “Булгаргаз”. За 13 август е планирано разтоварване между 7 и 13 часа на газ със собственик българската компания от танкер, който ще достави 650 000 мегаватчаса.

За 1 август е записано разтоварване на 100 000 мгвтч количество газ за “Мет енерджи”. На 6 август “Мет енерджи” отново разтоварва на три етапа. Количествата са 370 000, 75 000 и 52 000 мегаватчаса. Дали обаче те са за “Булгаргаз”, или за други техни клиенти, не е ясно. Несигурността в доставките и неяснотата при цените

направо

вбесява

бизнеса

(виж вляво), който иска диверсификация, но и газ по дългосрочния договор с “Газпром експорт”, който е до края на годината.

По БНТ Васил Велев, председател на АИКБ, заяви, че за август нямат уверения, че ще има газ за всички. Това, което знаем, е, че 20% от потребителите ще останат без газ, но не знаем кои са те, каза той.

В понеделник пък Ройтерс оповести, че в писмо от руската компания се заявява, че заради форсмажор тя не може да изпълни задълженията си за доставка поради “извънредни обстоятелства извън неговия контрол”. Според източник на агенцията писмото се отнася за доставките през газопровода “Северен поток”, който е основен маршрут за доставки за Германия и други европейски страни. “Газпром” към късния следобед в понеделник не е коментирал достоверността на информацията. Как ще се отрази този форсмажор на газовите пазари, ще стане ясно съвсем скоро.

В неделя вечерта стана ясно, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен лети в понеделник за Баку, за да подпише споразумение за доставки на 20 млрд. куб. м газ на година с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Обмисля се и увеличаване на капацитета на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод, за да може да се транспортира това количество по две разклонения - към Италия и по IGB към България.

В понеделник дойде новината, че Фон дер Лайен

е подписала

меморандума

от името на ЕК

с Азербайджан. Той предвижда удвояване на доставките на азерски газ поне до 20 млрд. куб. м годишно до 2027 г. Азербайджан вече увеличава доставките на природен газ за страните от ЕС. Очаква се тази година те да се повишат до 12 млрд. куб. м при 8,1 млрд. през 2021 г., съобщиха от ЕК.

Несигурността с газа бе повод омбудсманът Диана Ковачева да поиска от енергийния министър в оставка Александър Николов информация за готовността на “Булгаргаз” да осигури гориво за зимния сезон.

 С притеснение отбелязвам, че към 11 юли 2022 г. (срока по наредба, в който общественият доставчик трябва да внесе в КЕВР заявление за цена на газа от 1 август - бел. ред.) няма данни за подадено от “Булгаргаз” заявление. Загриженост буди и публично оповестената информация, че

България се

намира в

тежка ситуация

с осигуряването на природен газ за нуждите на вътрешния пазар както за небитовите клиенти, така и за домакинствата и топлофикациите. Българското общество не разполага с обективна информация по темата”, пише омбудсманът.

Ковачева обръща внимание, че според директора на “Булгаргаз” Людмил Йоцов към 6 юли 2022 г. никой не знае какви ще са ценовите нива през зимата и дали изобщо ще има газ. Гарантирането на сигурността и непрекъснатостта на доставките на газ засяга 1,5 млн. домакинства, които са на парно и на газ.

От Министерството на енергетиката заявиха, че когато имат какво да кажат, ще го съобщят, към момента нямало новини.

От КЕВР поясниха, че “Булгаргаз” и към 18 юли не е внесъл заявление за цената от 1 август. Забавянията са, откакто спряха доставките по дългосрочния договор с “Газпром”.

За цената през юли комисията се произнесе чак на 12 юли и тя е 186,17 лв. за мвтч, а “Булгаргаз” внесе заявлението си на 6 юли.