Шефът на един от най-големите производители в света Stellantis Карлос Тавареш казва, че е готов да промени стратегията си за електромобили въз основа на резултатите от важните избори в САЩ и Европа през следващата година. Това португалецът призна пред журналисти в завода на компанията Mirafiori в Торино.

Тавареш отбеляза, че ще следи отблизо резултатите от изборите за Европейски парламент и президентските в САЩ, признавайки, че Stellantis ще трябва да отговори "ако политическото и общественото мнение са склонни към по-малко електромобили."

„Има два важни избора догодина - за Европейски парламент през юни и за президент на САЩ през ноември. Възможно е тогава политиката да е различна. Една от задачите ми е да подготвя компанията за нови рамкови условия. Имаме разработени планове за това", отбеляза Тавареш.

Плановете са ЕС да забрани продажбата на автомобили с вътрешно горене от 2035 г. В САЩ Калифорния и най-малко 10 други щата също възнамеряват постепенно да спрат продажбите на коли и лекотоварни камиони с вътрешно горене до 2035 г.