Бизнесът притеснен, че няма предвидимост

За юли има, подготвят се доставки за август

Надеждата е до ноември да са запълнени 80% от обема на хранилището в Чирен

Газовият земетръс бе избегнат засега, газът от Азербайджан идва в пълния договорен обем. Но той не е достатъчен за зимния сезон, казват енергийни експерти. Ако не ден за ден, то доставките в момента у нас се осигуряват месец за месец.

Към вчерашна дата - 5 юли именно това е начинът за справяне с газовите сътресения.

Но ако през лятото потреблението в България е около 6 млн. куб. м дневно, в зимните е между 12 и 16 млн. куб. м. Затова “24 часа” провери как ще бъдат осигурявани всеки ден тези количества, след като гарантирани доставки освен тези на азерския газ няма.

След спирането на руския на 27 април, оставащите дни бяха осигурени с доставки от Гърция. Срещу по-високи цени “Булгаргаз” получи втечнен газ за май. Танкери и малко азерски обезпечиха с газ и юни.

Към 5 юли обаче още няма депозирано в КЕВР заявление за цена и бизнесът възропта с писмо до министъра в оставка Александър Николов, до шефа на КЕВР Станислав Тодоров и до шефа на “Булгаргаз” Людмил Йоцов. Така ли ще я караме - питат работодателите, и настояват за сигурност и предвидимост. От момента на спиране на руския газ КЕВР бави с дни решенията си за нови цени всеки месец.

Добрата новина е, че азерската компания

доставя пълните количества

по 25-годишния договор с България, които са 1 млрд. куб. м. От 1 юли, въпреки че не е пусната газовата връзка с Гърция и няма как газът от Азербайджан да влиза в българската система при Комотини, “Булгаргаз”, започна да получава пълните доставки.

Това прави по 2,7 млн. куб. м на ден от 6 млн. потребление. Така че почти половината газ поне за лятото е осигурена. Тези количества през зимата са едва между 1/4 и 1/5 от нужните.

Според газови специалисти, както и според депутата от ДПС Рамадан Аталай 300 млн. куб. м, колкото се доставяха до 30 юни, са на база на цената по договора. Тоест формулата, по която тя се смята, е според котировките на петролните деривати. Останалите 700 млн. на годишна база се смятали по котировките на нидерландската борса TTF. Имало и малки отстъпки.

Газовият експерт Васко Начев е категоричен, че доставките на азерски газ са на база на петролните деривати. При 25-годишен договор за доставки било нелогично азерският консорциум да се пазари за няколко месеца, а и българската страна настоявяла след изтичането на анекса на 30 юни, да е в сила формулата по контракта.

Водели се разговори за допълнителни количества над този 1 млрд. куб. м, но още не се е стигнало до решение, преговаряло се за цената. Възможно било тя да е на база на котировките на миланската борса, тъй като Трансадриатическия газопровод, по който се транспортира азерският газ, стига до Италия и излишъците се продавали на тази борса, допуска експертът.

Количествата, които са ни нужни за юли, са доставени от двата танкера с втечнен газ от американската Cheniere Energy. Говореше се, че с нея се водят разговори за дългосрочни доставки.

Към тях се прибавят и 61 млн. куб. м, доставени с танкера La Seine на 2 юли на терминала за втечнен газ при гръцкия остров Ревитуса, казва Начев.

Доставчик е френската “Тотал”

Очаквали се количества от френската компания през август и септември. Други експерти казват, че се добавят и малки количества, купени от гръцки търговци.

Двата търга, които обяви “Булгаргаз” за покупка на газ, за да се добавят към основните количества, не бяха успешни, тъй като цената не удовлетворявала търговците, коментират от бранша.

Рано е да се говори за зимата. Да вържем първо

лятото и есента,

коментира Начев.

Прогнозите му са, че зимата в Европа откъм газ ще е тежка, както и цялата 2023 г. Смята, че “Газпром” ще се изкуши да създаде напрежение на пазарите, а на този етап Европа не можела без руски газ.

Общественият доставчик “Булгаргаз”, който зад гърба си имаше, както казват търговци, сигурни доставки от две държави - Русия и Азербайджан, остана само с договор с втората. Компанията работи в пазарна среда. А цените на нидерландската борса, които са референтни за Европа, на 5 юли към 16,53 ч бяха впечатляващите 167,9 евро за мегаватчас. Газ има по света, но Европа няма капацитет да го приеме, не са достатъчни терминалите за втечнен, казват експерти.

Търсенето ден за ден носи несигурност както за бизнеса, така и за клиентите на топлофикациите и на газоразпределителните дружества. Но пък апокалипсис след спиране на руското гориво няма.

Каквито и недостатъци да намират на новия екип на “Булгаргаз”, към днешна дата не се стигна до затворени бизнеси или притеснени домакинства заради липса на природен газ.

“Без подадената ръка нямаше как да се справят. Няма как от днес за утре да намериш газ. А те го направиха”, казва още Начев.

“24 часа” зададе въпроси на Министерството на енергетиката за доставките. Оттам отговориха, че “Булгаргаз” е

осигурил количествата за юли и е

предприел действия и за август

Договорени са нови танкери с втечнен газ на терминала при Ревитуса.

На въпрос как ще се покрие потреблението през зимата при ползване на 3,5 млрд. куб. м на година, от министерството отговарят, че са прави всичко необходимо, за да се осигури потреблението на българския пазар.

Газовото хранилище в Чирен е в сезона, когато трябва да се пълни. Според регламента на ЕК, приет в петък, срокът за запълване на 80% от хранилищата в Европа е 1 ноември.

От ведомството на Александър Николов отговориха, че “Булгаргаз” има разпределен капацитет за нагнетяване в “Чирен” съгласно Плана за извънредни ситуации, който към момента се изпълнява стриктно. “Булгаргаз” търси различни източници на финансиране за това.

Експерти се надяват, че ще се договорят допълнителни количества , за да се запълни хранилището, където в момента е зает 35% от капацитета му.

Най-големият потребител на газ - “Топлофикация София”, е заредила мазут.

От дружеството отговориха,

че имат 23 000 тона резерв

Основното гориво, на което работят централите на “Топлофикация София”, е природен газ, като за кризисни ситуации дружеството е задължено да поддържа резерв от мазут в количества, с които да осигури работата на централите в продължение на 5 денонощия.

Съгласно нормативните изисквания “Топлофикация София” е задължена да извършва проверка на оборудването за работа с резервно гориво преди началото на всеки отоплителен сезон. Тази година заради усложнената международна обстановка се предприели допълнителни действия и под прякото наблюдение и контрол на всички служби била направено още едно пробно разпалване на съоръженията.

Към момента дружеството разполагало с повече от необходимите количества мазут и има има готовност да набави допълнителни при необходимост.

При напълно спрени доставки на газ, експертите на топлофиказията имали кризисен план, предвиждащ три различни по продължителност периода.

“Топлофикация София” има договор за доставка на газ с “Булгаргаз” до края на годината. В случай че държавният оператор не може да изпълни ангажимента си, дружеството може да да работи с алтернативни източници на газ, за което вече провежда проучвания.

За нас е важно последиците от сложната политическа и икономическа обстановка да не бъдат плащани нито от потребителите, нито от дружеството, допълват от топлофикацията.