Повече точки ще се дават на завършили на Острова и говорещи добре английски

Европейските граждани, които искат да влизат във Великобритания от следващата година, за да работят, ще трябва да кандидатстват за виза. А за да я получат, ще е необходимо да предоставят доказателства, че могат да изкарат поне 23 000 паунда на година. Това става ясно от последните планове на британското правителство за нова имиграционна система. Очаква се тя да влезе в сила от януари, след като изтече преходният период за Брекзит.

Въвеждането на изискване за доход се прави, за да се ограничи влизането на нискоквалифицирани работници. В момента такова има за чужденците извън ЕС, като те предоставят доказателства, че имат осигурена работа в Англия, от която ще печелят поне 30 000 паунда. Проучване на Консултативния комитет по миграция обаче показа, че ако такава сума се изисква и от европейските граждани за виза, Великобритания може да се изправи пред сериозна криза за медицински и учителски персонал, които печелят по-малко. Затова е решено прагът да бъде намален.

Въпреки това той е доста висок и ще засегне много българи, които се трудят в стоителството, в куриерски или почистващи фирми. Обикновено те работят като самонаети лица, следователно няма как да представят договор с фиксирано заплащане. За да помогне на членовете си да не останат без персонал, най-голямата шотландска строителна организация съобщи, че започва подготовка за създаване на клирингова компания, която съдейства при наемането на европейци, които са 40% от работниците им.

От правителството успокояват, че новата визова система ще отчита фактори като недостиг на определени специалисти в дадени райони, но няма да насърчава работодателите да разчитат на чужденци. Тя ще е на точков принцип, като повече точки ще се дават на лица, които са завършили във Великобритания или говорят добър английски, както и ако са съгласни да се трудят в отдалечени райони с висока безработица. Целта е свободно влизащите в момента европейци да бъдат намалени с поне 90 000. Сега те са 200 000 на година.

Влизащите във Великобритания с цел туризъм и гостуване на близки пък ще трябва да кандидатстват онлайн за специално разрешително. То ще им осигурява право на престой до 90 дни.