Промяната в закона бе вкарана в пленарната зала в последния момент

Собствениците на стаи и апартаменти за гости, които се отдават краткосрочно под наем чрез онлайн платформи като AirBnB, Booking, Expedia и др., ще трябва да начисляват и да плащат на общините туристически данък между 40 и 80 ст. на нощувка на гост. Това решиха окончателно депутатите, след като приеха на второ четене промени в Законът за независимия финансов одит. С неговите преходни и заключителни разпоредби беше изменен Законът за местните данъци и такси. Промяната беше внесена без обсъждане между първо и второ четене, на промените от петима депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, и мина в зала без дебати.

Размерът на новия налог, който ще се внася в общините, е равен на туристическия данък, който дължат хотелите с една звезда. Това означава, че той ще варира. В София и Пловдив например стойността на данъка за гост на хотел с една звезда е 0,40 лв. за една нощувка, във Варна - 0,50 лв., в Слънчев бряг- 0,45 лв., а в Банско - 0,80 лв., показва справка в регистрите на съответните общини. Данъкът няма да се плаща веднага, тъй като въпреки че размерът му вече се знае, формално трябва да има решение на местния общински съвет за въвеждането му.

Данъкът, който се начислява в цената на нощувката, ще се внася от собственика на имота до 15-о число на следващия месец.

С приетите на 12 февруари промени в Закона за туризма стаите и апартаментите за гости, които се предлагат през е-платформи, влязоха в регистрационен режим. В срок от 3 месеца от влизането в сила на промените общините трябва да изработят наредби как точно да става. Собствениците на обекти ще имат още 3 месеца за самата регистрация, след което трябва да платят патентен данък. Той варира между 25 и 250 лв. годишно, като може да се плати на 4 вноски.

Събраните от туристическия данък средства трябва да се изразходват за мероприятия, свързани с програми за развитие на туризма.