Международното летище в Скопие и летището в Охрид бяха официално отворени за полети днес след тримесечно прекъсване заради пандемията от COVID-19, съобщават македонските медии.

Летищата са отворени в съответствие с протокол от Комисията по заразни болести, откъдето казват, че решението е взето в съответствие със световните стандарти.

Задължителни за пътниците са защитните маски по време на полета и дезинфекцията на ръцете, а термокамери ще проверяват температурата им. Тези, за които има съмнения, че са болни, ще бъдат отвеждани в специални помещения.

Пътниците са задължени да бъдат на летището три часа преди полета. Използването на чакалните ще бъде ограничено. Те трябва да спазват физическа дистанция, а пристигащите в страната не са задължени да правят тестове за коронавирус, нито да остават под карантина. В самолетите няма да има ограничение на местата за сядане, а кабините са оборудвани със специални хепа филтри.

Първият полет за летището в Скопие е за Бремен, очаква се да пристигне самолет от Истанбул. Първите полети от летището в Охрид ще бъдат за и от Цюрих и Милано.