Бюджетът за догодина приет на първо четене без дебати

Всеки втори пенсионер ще взема минимална пенсия от 1 януари 2021 г. От тази дата тя ще се вдигне от 250 на 300 лв. Това предвижда бюджетът на държавното обществено осигуряване, който бе приет на първо четене от депутатите в петък заедно с този на здравната каса (виж подробности на 9-а стр.) и държавния бюджет.

Таванът също ще се вдигне от 1 януари от 1200 на 1440 лв. Всички останали пенсии ще се осъвременят с 5% по швейцарското правило от 1 юли. До март ще се изплащат добавките от 50 лв. към всички пенсии. Минималната заплата от 1 януари ще е 650 лв. Максималният осигурителен доход ще е 3000 лв.

12 лв. на ден ще е най-ниското обезщетение за безработните и през следващата година. Без промяна ще е и плащането на болничните - първите три дни са за сметка на работодателя, а от четвъртия - от държавното обществено осигуряване. Догодина е предвидено за болнични да отидат 637,2 млн. лева. Запазва се периодът на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни. Парите за майчинство през втората година остават 380 лв. За тях в бюджета има 182,4 млн. лв.

“300 лв. минимална пенсия от 1 януари 2021 г. е обещание, което изпълнихме. Ние мислим за хората за ужас на социалистите, които три години го предлагаха, знаеха, че няма да се случи. Същите те днес казаха, че това решение не е правилно. Същите, които улисани в своите вътрешни битки, забравиха да мислят за хората”, заяви Александър Сиди от “Обединени патриоти”.

Според ДПС обаче бюджетът за догодина слага началото на края на финансовата стабилност на системата, каза депутатът Хасан Адемов. Обясни, че половината пенсионери вече ще получават минимална пенсия, но около 70% от тях нямат достатъчен осигурителен принос. Какво казвате на хората - не се осигурявайте на реалния си доход, защото накрая ще дойде едно правителство и ще получите едно и също, каза още той. Категоричен бе, че със социални мерки трудно се печели доверието на избирателите, и даде пример , че през 2008 г. тройната коалиция вдигна пенсиите на 5 стъпки, но не спечели изборите през следващата година.

Почти без дебати, с 98 гласа “за” от ГЕРБ и “Обединени патриоти” парламентът прие на първо четене и бюджета на държавата. Само 6-ма бяха против, а БСП и ДПС не участваха в гласуването.

Бюджетът ще завърши следващата година с дефицит от 5,25 млрд. Пандемията е свила приходите с 551 млн. лв. и е надула разходите с 3,5 млрд. От буферите се заделят малко над 3 милиарда лева, целево предназначени за битка с коронакризата.  От тях половината ще отидат за директно подпомагане на домакинствата, а останалите са предназначени за бизнеса.

За първи път от 12 г. дългът ще расте с по-бързи темпове, тъй като бюджетът ще разчита на поемането на нов - до 10 млрд. лева. Неизменният в последните пет години ръст на БВП е заменен с очаквания за спад от 3% за 2020 г. и старт на бавното съвземане на икономиката с 2,5% през 2021 г. Пропорционално на забавените темпове на икономиката финансовото министерство планира приходите да се увеличат с 9,5% и залага хазната да събере 47,6 млрд. лв.

Най-голямо натоварване отново е предвидено за данъчните приходи – НАП трябва да осигури 2,2 млрд. лв. повече в сравнение с 2020 г. Очакваме 600 млн. лв. от концесията на летище София, които са планирани като буфер, ако планът за данъчните приходи не бъде изпълнен. Приходите от ДДС са коригирани в сравнение с тази година само с 300 млн. лв. надолу, като 234 млн. лв. от тях са заради намалението на ставката от 20 на 9% за заведения, книги и бебешки храни. На 52,5 млрд., или със 7,8 млрд. лв., е увеличен разчетът за разходите, за да се финансират мерки срещу коронакризата и за увеличаване на доходите.

658 млн. лв. са заделени за увеличаване на минималната заплата, а с 545 млн. ще се финансира увеличението на минималната пенсия. 390 млн. лв. са предвидени за покриване на отпадането на подоходния критерий за месечните помощи за деца до 1 г. 360 млн. лв. са планирани за увеличение със 17% на учителските заплати.

Въпреки кризата държавата опитва да съхрани основните си приоритети. За образованието увеличението е с 647,7 млн. лв. спрямо тази година, за здравеопазването - с 581,1 млн. лв. 2 млрд. лв. има за отбраната. Социалната политика ще бъде финансирана с рекордните 1,35 млрд. лв. допълнително. Освен добавките към всички пенсии ресурс е заделен и за финансова подкрепа с ваучери за храна на най-бедните пенсионери.

В бюджета на НЗОК: санкции за джипитата, ако откажат да лекуват COVID

Здравната каса и РЗИ да глобяват личните лекари и специалистите, ако откажат да лекуват пациенти с коронавирус. Това е една от промените, заложени в Закона за бюджета на здравната каса за 2021 г., предложена от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Първоначалният вариант на проектобюджета предвиждаше такива глоби да има само за болниците, както и възможност касата да прекратява договора си с тях.

Ангелов иска и промени, които да позволят в бюджета на касата да се добавят обещаните 237 млн. лв. за увеличението на заплатите на лекарите, сестрите и санитарите. Сред промените са още НЗОК да може да получава повече пари по време на годината, ако се наложи заради пандемията, както и да може да дава повече средства на болниците, лекуващи COVID. При наличие на средства с тях да се плаща надлимитната дейност за 2017 и 2018 г.

За да намали високите разходи за онколекарства и да ограничи възможността за източване на НЗОК, се залага при постигната от болницата по-ниска цена на медикаментите спрямо договорената в рамковото споразумение на МЗ, касата да заплаща по-ниската.

За втора година поред в проектобюджета се предлага да отпадне и таксата, която здравната каса заплаща на НАП за събирането на здравните осигуровки. Този разход за 2018 г. беше близо 5 млн. лв. и още миналата година при обсъждането на бюджета за 2020 г. бе предложено да отпадне, но депутатите не го приеха. Сега мина на първо четене в залата. Над 5 млрд. лв. са парите, с които ще разполага НЗОК през 2021 г. - с 340 млн. лв. повече спрямо тази.