Няма да има пари за допълнителните 50 лв. към пенсиите за ноември без актуализация. Това предупреди отново служебният финансов министър Асен Василев в кулоарите на парламента.

Пари има,  но за да се похарчат парите, това трябва да стане спрямо закона за бюджета. Но в него има ограничение колко пари за какво могат да се харчат, каза Василев. И обясни, че има възможности за преструктуриране с решение на Министерския съвет и вече над 1 млрд. от тях са изхарчени. Тоест има сравнително малко останали възможности за преструктуриране. Затова ние искаме санкция на парламента тези пари, които ги има, как точно да бъдат похарчени. Ние сме дали план, така че те да достигнат до всички граждани и фирми, допълни министърът. 

Той призова депутатите да отворят закона за бюджета и да извадят калкулатор и да посмятат.

Вече сме покрили 1 млрд. допълнителни разходи за COVID-19 и за изборите. Трябва да покрием още 1,4 млрд. минимум до края на годината. Как точно да ги намерим през преструктуриране на текущите разходи, попита Василев. 

Вече са преструктурирани над 1 млрд. капиталови разходи, за да може да продължат мерките за хората и бизнеса. Има резерви, но те са малки и ще покрият разходите за септември и октомври. 

Ако ми гарантирате, че през ноември ще има парламент, който в първата си седмица ще има бюджетна комисия и да приеме актуализация, нека минем на този план. Но виждате, че имаме парламент, който 4 седмици не може да направи бюджетна комисия и да започне да си върши работата, каза още министърът.

Василев разказа, че още при сформирането на парламента са поканили икономическите екипи на всички групи и отишли всички без ДПС. Подробно им обясних ме и им отговорихме на въпросите по актуализацията, обясни той.

Ако няма актуализация, парите, които ги има, няма как да стигнат до хората, до фирмите и до здравеопазването. И ще трябва да се търсят останалите съвсем малко резерви как да се пренасочват.

Като говорим за капиталови разходи, виждате - хората стачкуват, защото в някакъв момент някой ги е изял тези разходи. Така не се прави политика, тя се прави в парламента,  обясни той.