Впечатлена съм, не съм била отдавна на толкова креативна среща и никой да не се оплаква, заяви министърът на икономиката Даниела Везиева след среща с победителите от конкурса на "24 часа" 

Малкият бизнес иска да расте и това основното нещо, за което моли за помощ от държавата. Министерството на икономиката се срещна с компаниите, победители в конкурса "Големите малки" на "24 часа", за да види как се развиват, но и за да чуе от какво имат нужда и с какво държавата може да помогне на малкия бизнес.

Домакин на срещата бяха министърът на икономиката Даниела Везиева, както и издателят на "24 часа" Венелина Гочева.

"Иска ми се повече помощ за експорт на компаниите, търговските аташета да представят повече български продукти пред чуждите дистрибутори", каза например Христо Виташки от "Гормоли", които произвеждат био орехово масло. Той сподели и проблема на компанията, която е само на година и счетоводно все още е на загуба, и затова няма достъп до финансиране. В същото време произодството им е зелено, не генерира енергия и отпадъци и е добре държавата да подкрепя такъв тип идеи.

"Стартиращите фирми в България, които имаме ръст на нашия пазар, в един момент ни трябва механизъм да излезем на други пазари. Хубаво е да има помощ не само за създаване на даден продукт, но и за комерсиализацията му", допълни Нуша Огнянова от "Ботаниклаб", чиято дейност е интериорно и екстериорно озеленяване.

Проблемът на LogiSchool - международна школа по програмиране за деца, пък е, че не попада сред бизнесите, които могат да получат помощи от държавата в условия на пандемия.

Друго основно искане на бизнеса е помощ за изследователска и развойна дейност.

Но фирмите не се обръщат към държавата само за директни помощи, те искат от нея по-добро сътрудничество между институциите, дигитализация и улесняване на администрацията. Това беше виждането основно на компаниите, занимаващи се със сферата на образованието. Друг основен проблем за всички, независимо от сферата, в която работят, е липсата на кадри. Бизнесът мисли не само за себе си, но има идеи как да помога и в тази насока също търси сътрудничество с държавата - такава е целта на "Таратанци", заели се с мисията да съхранят българския фолклор, както и на центърът за бебешко и семейно СПА, който иска да предоставя безплатни терапии за деца с детска церебрална парализа и други проблеми. 

"Давам си сметка, че много отдавна не съм била в аудитория с толкова креативност. Не чух някой да се оплаче, да каже, че някой му пречи. Което ме кара да се чувствам наистина заредена и си казвам, че всички тези часове, които държавата отработва, за да се опита да създаде механизми, които да помогнат на бизнеса, си струват всяка една секунда. И ако в европейското семейство се чувстваме комфортно, е крайно време да се запитаме искаме ли да пренесем този комфорт ние, готови ли сме за тази промяна. Слушайки ви днес, си давам сметка, че сме готови", впечатли се министърката на икономиката Даниела Везиева.
Тя допълни, че компаниите са й дали идеи как да се улеснят някои от програмите за бизнеса.

В края на срещата зам.-министър Ивелина Пенева представи новите мерки за малкия и средния бизнес, заложени в Плана за възстановяване и развитие и в новата оперативна програма. Изпълнителният директор на Българската банка за развитие Владимир Георгиев пък разказа за техните продуктите, от които фирмите могат да се възползват.

Домакини на срещата бяха министърът на икономиката Даниела Везиева (в средата), както и издателят на "24 часа" Венелина Гочева (вляво).
Домакини на срещата бяха министърът на икономиката Даниела Везиева (в средата), както и издателят на "24 часа" Венелина Гочева (вляво).