l Бизнесменът Румен Гайтански планира

инсталация за РДФ в завод за каменна

вата, който ще строи до Павликени

l Хората от града ще питат днес дали

има опасност от замърсяване

След като бизнесменът Румен Гайтански - Вълка, е един от първите, влезли в бизнеса със събиране на отпадъци, сега предлага да ги гори. Той ще строи инсталация за изгаряне на отпадъци в село Върбовка край Павликени. Проектът все още е на етап инвестиционно предложение, като днес ще се проведе обществено обсъждане. Това става ясно от публикация на зеленото сдружение “За земята”.

Заводът за горене на отпадъци

ще бъде изграден

чрез фирма на

Гайтански -

“Петрургия”

Така той ще затвори цикъла, тъй като участва в сметосъбирането на Павликени чрез друга фирма - “Грийн партнърс”.

“Петрургия” всъщност е взела концесия за добив на базалти от местното находище “Върбовка” за 35 години. За този срок дружеството трябва да направи инвестиции в находището за над 2,8 млн. лв. Очакваните концесионни плащания ще надхвърлят 4,3 млн. лв. без ДДС, а половината от тях ще постъпват по бюджета на общината.

Чрез добива на минералите ще се изработват базалтови влакна, за което ще се изгради завод за производство на каменна вата.

Инвестицията в

него се очаква

да надхвърли

380 млн. евро

и да се разкрият близо 600 работни места, се твърди в публикация на сайта на изданието “Борба”.

Инсталацията за изгаряне на отпадъци е включена в проекта за завода, въпреки че в него тя е представена като “енергоизточник”.

На сайта на РИОСВ - Велико Търново, е публикуван доклад за оценка на въздействието върху околната среда за изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище “Върбовка”.

Емануил Манолов
Емануил Манолов

В доклада е посочено, че отпадъците ще бъдат изгаряни и е обяснен процесът, по който това ще се случва. Описано е и как ще се осъществи пълното изгаряне на неизгорял материал в съответствие с одобрените европейски стандарти, също и по какъв начин ще се неутрализират различните замърсители, отделящи се при изгарянето.

От доклада става ясно още, че инсталацията ще е първата у нас, която предвижда оползотворяване на стандартизиран отпадък с национален произход, което щяло да “подпомогне значително общините в постигането на една не особено дългосрочна цел – до 2035 година да се депонира само 10% от общо образувания смесен битов отпадък”.

Изследвани били 53 регионални сдружения за управление на отпадъците на територията на България. На база резултатите от Националния морфологичен анализ са изчислени прогнозните количества РДФ от всяка от тях, като е приложена и таблица с разбивка на количествата РДФ и другите видове отпадъци в съответните регионални сдружения и общини.

Въпреки това според сдружение “За земята” в доклада за ОВОС на проекта

липсва

достатъчно ясна

информация за

състава и

произхода на

отпадъците,

а заради неработещото разделно събиране на отпадъци у нас имало опасност в пещта да попаднат и опасни боклуци. Според екозащитниците нямало и предложено решение какво ще се случва с оставащата пепел.

Преди дни министърът на околната среда Борислав Сандов обясни в интервю за “24 часа”, че горенето на отпадъци като цяло трябва да бъде преразгледано, тъй като РДФ горивото скоро ще бъде включено в схемата за търговия с емисии и вече няма да е толкова евтино.

Гайтански отдавна е в бизнеса с отпадъци, след като преди близо 20 г. държеше концесията за почистване на София. През 2007 г. той я прехвърли на фирма “Новера”, а през 2009 г. договорът с нея бе прекратен. Преди две години се върна в този бизнес, като чрез фирма “Грийн партнърс” има договор за почистването на няколко столични квартала. Компанията участва освен в почистването на Павликени, също и в това на Стара Загора и Хасково.

Местните се бунтуват

срещу кариерите във

Върбовка от години

През 2013 г. правят референдум, но

съдът го отхвърля като невалиден

Местното население в община Павликени от години се бунтува срещу изграждането на кариери за добив на базалт в село Върбовка.

Още през 2013 г. там и в село Димча се провежда референдум по въпроса след подписка от 264 жители. Екозащитници се притесняват, че дейността на кариерите може сериозно да засегне околната среда.

Тогава две фирми са искали да вземат концесията - “Базалт България” и “Станчова могила”. Резултатите от референдумите и в двете села показват, че хората не желаят изграждането на каменни кариери. Причината е, че концесионерът “Базалт България” е получил отрицателни становища на екологичната и здравната инспекция.

Общинските власти също не се съобразяват с решението на референдумите - те ги обжалват и печелят делото, като в крайна сметка гласуването е обявено за невалидно. Кметът на Павликени Емануил Манолов пък очаква няколко милиона приходи за общината от концесията.

Години по-късно - през 2019 г., жителите на Димча и Върбовка отново излизат на протест. Междувременно концесионерът “Базалт България” е обжалвал отрицателните екологични оценки пред ВАС. Подписано е извънсъдебно споразумение, а през октомври 2018 г. и договор с Министерството на икономиката за концесията на кариерата “Станчова могила”.(24часа)

Местните се бунтуват

срещу кариерите във

Върбовка от години

През 2013 г. правят референдум, но

съдът го отхвърля като невалиден