Държавата ще купува централизирано електроенергия, за да могат всички от обществения сектор да получават от един доставчик. От името на държавата той ще сключва сделки на борсата по дългосрочни договори. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на блицконтрола в парламента в петък.

По думите му вече има създадена работна група, която ще се заеме с изготвянето на механизма. “Така с 12 или 24 месеца предвидимост на цените ще бъде възможно бюджетирането на разходите и от една страна, ще имаме свободен пазар на ток, от друга, няма да се налага на всеки директор на училище да става търговец на енергия”, обясни идеята вицепремиерът.

Това, уважаеми колеги от ГЕРБ, ако го бяхте направили преди две години, сега нямаше да имаме този проблем с училищата и общините, включително и със Столичната община, обърна се Василев към опозицията.

Идеята сега била да има един търговец, който знае как функционира борсата, да балансира доставките и

да купува за

всички държавни

потребители

- училища, болници, общини и други. Заради големите обеми, които ще поръчва, щял да бъде конкурентен, но ще продава само на държавни учреждения по цени, гарантирани за две години напред.

“24 часа” научи, че са разменяни идеи на нива министри за новия механизъм, но конкретен такъв все още не е изработен. Обсъждали са различни варианти - от създаването на държавен търговец на ток, който да купува от борсата и да продава на общини, болници, училища, детски градини с ниска надценка, или да се направят само методически указания за цената за тези публични институции.

Експерти, запознати с механизмите на Българската независима енергийна борса, заявиха, че ако се постави задача за разработка на нова търговска платформа, това можело да стане бързо и евтино, но стои въпросът дали няма да се възприеме като нелоялна конкуренция заради изкуствено разделяне на пазара.

Според други експерти може да се създаде временен пул, на който централите да предлагат електроенергия и да се формира средна цена за държавни и общински клиенти.

Ако се предпочете вариантът със създаването на държавен търговец на ток, той трябва да получи лиценз, да има балансираща група, за да може да прави микса при ниско или високо потребление. След това трябва да се реши как и откъде той ще купува ток.

Миналата година бе направен опит с пускането на 300 мегавата ток на АЕЦ “Козлодуй” на платформата за двустранни договори, разделени на по 10 мегавата, за да могат да пазаруват малките и средните фирми на изгодни цени. Големите търговци обаче наддаваха и евтиният атомен ток отиде при тях.

Друг вариант, който специалисти разиграват, е държавният търговец да обяви, че купува на борсата например 10 или 20 мегавата за година напред, и

производителите

да му предложат

електроенергия

на по-ниска цена

Такъв механизъм експертно е бил изработен за електроразпределителните дружества, но не се е стигнало да реализирането му.

Основното притеснение при този механизъм е защо производител би продавал евтино точно на този търговец при възможността да сключи сделки на високи цени на борсата. Юристи коментират, че никой шеф на централа няма да се осмели да направи това без изрична заповед на принципала си, иначе можело да стане клиент на прокуратурата.

Столичната

община е готова

да се включи в

централизирания

държавен търг

за доставка на електрическа енергия, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с премиера Кирил Петков в Министерския съвет.

“Премиерът изрази воля тази процедура да бъде задействана възможно най-скоро. Така София ще е първата община, която заедно с държавата ще премине на дългосрочни договори, с които да се осигурят по-ниски цени за публични нужди”, обясни Фандъкова.

В парламента Асен Василев поясни още, че проблемът с високите сметки идвал от това, че либерализацията на пазара не била направена по начин, който да предвиди как всички държавни институции разумно да управляват договорите за доставка на електроенергия.

Вицепремиерът посочи, че всички социални домове, училища, общини и други ще получат компенсации за тока през февруари за два месеца - декември и януари.

“Ако има общини, в които компенсацията, която се дава на небитовите потребители, не е достатъчна, могат да дойдат и да кажат, за да получат допълнително финансиране. В бюджета за тази година има заложени допълнителни разходи за режийните разходи на общините, трансферът е увеличен с 15%, капиталовите разходи - с 30% спрямо миналата година”, каза Василев.