Сградата на общинската гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ в град Стрелча ще се отоплява от следващата учебна година с гореща минерална вода. Този иновативен начин да се впрегнат природните дадености на града, известен с лековитите си извори, ще стане възможен с европейско финансиране в размер на 692 989 лв. Парите са по спечелен от общинската администрация проект „Използване на геотермална енергия за отопление и охлаждане на общинско училище СУ „Св. св. Кирил и Методий", гр. Стрелча". 

Той е един от общо шестте спечелени на национално ниво, които ще бъдат финансирани по линия на програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“.

В училището ще бъде изграден специален резервоар за съхранение на топлата вода, която е с температура 56 градуса. Сградната инсталация предвижда изграждането на специално трасе, което ще отвежда геотермалната енергия по целия топлопровод до сградите на училището.

Проектът включва още и монтирането на енергийна термопомпена централа и вентилаторни конвектори във всички стаи, обясниха от общината.

Очакваният ефект е да се намалят драстично разходите за отопление на училището на фона на всеобщото поскъпване на енергийните източници.

Екоотоплението ще намали и количествата на вредните въглеродни емисии от изгарянето на въглищата, с които в момента се топли сградата.

Икономисаните средства ще бъдат използвани за образователни и извънкласни дейности на учениците.

Ако иновативният метод е успешен, в Стрелча възнамеряват да кандидатстват с проекти и за други свои обществени сгради, които могат да се отопляват с геотермална енергия.