Поемат и наема на бежанци от войната за такъв период и ги пращат на курс по български, с европари и на психолог и професионално ориентиране

Държавата да покрива за три месеца минималната заплата и осигуровките на работодатели, ако наемат украински бежанци на работа. Още толкова пък ще плаща само осигуровките им.

Това е част от новата програма “Солидарност”, която разработва социалното министерство. Тя

ще струва около

46,5 млн. лв., а парите ще стигнат за подкрепа на над 5200 бежанци

За работещите ще има опция и за покриване на наема за три месеца.

Държавата ще дава пари и за бавачка, за да може майките да работят спокойно. Единият вариант е това да е почасова услуга, другият е държавата да финансира работодатели за наемане на бавачка в детски кът в офиса, ако са наели много бежанци, обясни социалният министър Георги Гьоков.

Той разясни пред депутатите от ресорната комисия, че един от големите проблеми е езиковата бариера, затова държавата ще дава ваучери за обучение по български или на друг чужд език.

Освен това бежанците ще могат да се насочват и към различни професионални обучения.

Намерилите у нас закрила от войната ще имат право и на психологическа помощ, професионално консултиране и мотивиране. На всеки потърсил помощ ще се осигури и индивидуален план за профилиране, който ще е ориентиран спрямо неговите нужди и регионални аспекти. Финансирането по програма “Солидарност” ще е по механизма REACT EU и ще се изпълнява от Агенцията за социално подпомагане.

Депутатите ще трябва да направят промени в Закона за социално подпомагане, за да може при нужда да се предоставя не само еднократна помощ, а тя да е ежемесечна, обясни Гьоков. Според него трябва да се предприемат и

стъпки за признаването на дипломите на бежанците

Проблем има и при приема в ясли и детски градини, защото украинчетата трябва да са в отделни групи. Причината е, че имунизационният им календар е различен и децата не трябва да се смесват.

Социалното министерство вече е готово с механизъм за закрила на непридружените деца. Така всяка институция ще знае как да реагира и да помага, обясни Гьоков.

В сряда близо 4300 свободни места бяха обявени на три трудови борси, организирани от Агенцията по заетостта в София, Каварна и Поморие. Изборът е между сферата на професионалното почистване, търговията, аутсорсинг услугите, хотелиерството и ресторантьорството, производството, печатарските услуги, грижата за деца и др. Близо 100 украински граждани също са били на борсите.