Компанията днес се насочва към производство на електроенергия от геотермални източници - неизползван ресурс на България

В големия бизнес седем десетилетия са стабилна основа, от която надграждането е сигурно.

През 2022 г. 70-годишен юбилей чества един от колосите в българската индустрия - “Минстрой холдинг”. Компания, която се развива успешно независимо от трудните за целия бизнес времена. Защото в последните 20 от тези 70 години, когато у нас започва етапът на частното предприемачество, групата е направила инвестиции за 920 млн. лв. От тях 400 млн. лв. са за “Горубсо – Златоград”, “Горубсо Мадан” и два рудника в Македония.

150 млн. лв. са вложенията в зелени мощности -

фотоволтаици и вецове

Към 300 млн. са инвестирани в недвижимости.

Не са толкова много компаниите в България, които са успели не само да се съхранят, но и да станат фактор в индустрията ни. Наскоро собственикът на холдинга проф. дтн Николай Вълканов имаше лекция пред студенти в Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. Препълнената зала се впечатлява от разказа му за пътя, по който е минал “Минстрой”, и какви са перспективите.

Разказът е като приказка - преди промените от 1989 г. компанията става силна, голяма, мощна - почти държава в държавата. През 90-те години, когато е време на разграждането на индустрията и фалити, тя оцелява. В последните 20 години печели, а Вълканов връща парите отново в нея чрез нови машини и технологии, в кадри и търсене на нови възможности.

Не само “Минстрой”, но и другите големи минни компании влагат пари в дуално обучение в средните училища, помагат на студентите от Минно-геоложкия университет, предлагат им стажове и се стремят да ги задържат в България. Средната заплата в “Минстрой” е към 2000 лв., каквато е и в целия бранш. За последните 10 г. ръстът е 379%. Минната индустрия, част от която е “Минстрой”, бележи възход и произвежда продукция на година за близо 6 млрд. лв.

Един от последните знаци, който показва значимост и самочувствие, е новата сграда NV Tower. Кулата с инициалите на Николай Вълканов, кацнала на високото на софийския бул. “Г.М. Димитров”, като че казва: “Това сме ние и сме тук”.

Тя е олицетворение на развитието и модерното

Завършва с елемент под формата на кристал, който е символ на дейността на “Минстрой”.

Началото е през 1952 г., когато правителството създава “Минстрой”, за да гради минерално-суровинната база на България. Но вероятно малцина знаят, че тунел “Витиня” на магистрала “Хемус” и “Траянови врата” на “Тракия” са построени от “Минстрой”. А също и първият лъч на метрото, петролопроводът от Бургас до София и още куп други големи обекти (кои са те - виж инфографиката накрая).

Сред значимите въгледобивни рудници, които компанията изгражда, са комплексите “Бобов дол”, “Перник”, “Балканбас”, “Марица-изток”. За рудодобива това са рудниците в родопския минен регион, “Бургаски медни мини”, “Челопеч”, “Панагюрски медни мини”. Находищата “Каолиново”, “Кошава”, “Ветово” също са били неин ангажимент. Десетки са примерите, с които компанията е сложила неотменим отпечатък в икономиката.

“Минстрой” е строил  галериите и в “Челопеч”.
“Минстрой” е строил галериите и в “Челопеч”.

Тежкият период е през 90-те - няма държавни поръчки, рудниците фалират, предприятия затварят. Тогава генералният директор на държавната “Минстрой” Николай Вълканов търси път на предприятието в чужбина - в Сърбия, Македония, Нигерия. Строи жилища и хотели у нас, прави един от първите холдинги.

Приватизацията на “Минстрой” през 1999 г. отваря нов тренд на развитие – към придобиване на рудници, разработването им и добив на метали.

През 2002 г. купува “Горубсо - Златоград”, десет години по-късно и “Горубсо - Мадан”. Николай Вълканов казва, че договорът е подписан на Разпети петък, 13 април 2012 г., а в понеделник е щяла да бъде отнета концесията на рудника.

Всичко необходимо, за да продължи работата, бе направено през почивните дни по Великден - 14 и 15 април. Важно бе и да се платят заплатите на работниците, не ги бяха получавали от месеци. Нямаха осигуровки, не беше платена електроенергията. Ако не бяхме изпълнили това, трябваше да се обяви процедура за нова концесия. А тя продължава понякога и години, обяснява Вълканов. “Минстрой” е трябвало да покрие и 44 млн. лв. дългове на предприятието.

Сега в “Горубсо - Мадан” се инвестира в най-добрите техники и иновативни продукти в рудодобива и обогатяването. Купува се енергийно ефективно и с по-висока производителност оборудване – челни товарачи, пробивни карети, минни камиони. След подмяна на трошачния корпус в Рудоземската обогатителна фабрика предстои купуване на още една мелница за смилане на рудата, както и внедряване на патентован нов модел в обогатяването и флотацията на рудата. Това ще доведе до снижаване на вредните примеси от силициев диоксид в цинковия концентрат, а оттам и до подобряване на качеството му и извличане на полезния компонент.

През 2016 г. холдингът придобива два рудника в Северна Македония - “Злетово” и “Тораница”. Сега в някога затворените мини работят 1500 души, компанията е най-големият инвеститор и данъкоплатец в Северна Македония, а работниците са с най-високите заплати в държавата, за което инвеститорът е получил благодарности от правителството.

Вълканов е показвал във времето, че нещо, което губи, може да стане печелившо. Рецептата - да си специлист в това, което правиш, и да използваш съвременни технологии. Аз

колкото пари

изкарам, ги

инвестирам, така се

развива компания,

посочва Вълканов. Холдингът продължава да се занимава и със строителство. Най-голямата гордост на Вълканов са язовир “Цанков камък” и водната централа към него. Той опровергава твърденията, че там са вложени твърде много пари, които били на данъкоплатците. Построено е със заем от три австрийски банки, Симеон Сакскобургготски ги договори с австрийския канцлер с нула лихва за 5 години. Проектът е уникален. Стана скъп, защото в стойността на язовира влязоха пътят Девин - Михалково и тунел. При днешните цени този проект е суперефективен. Ние сме го разчитали на 30, 40, 50 лв. за мегаватчас, днес цената на тока на борсата е 500 лв., обяснява Вълканов.

Язовир “Цанков камък” е уникален за компанията
проект, с който се гордеят.
Язовир “Цанков камък” е уникален за компанията проект, с който се гордеят.

Във всичките си проекти той изповядва философията, че не се преследват бързи печалби. В енергетиката инвестициите се възвръщат за 15 г., в хотелиерството за 15-20 г. Което означава да работиш, да си плащаш кредитите и да остава по нещо за теб, казва предприемачът.

След фотоволтаиците и вецовете, които са построили и придобили, “Минстрой” сега се насочва към друга съвсем нова област за България - производство на електроенергия от геотермални източници - неизползван досега ресурс на страната ни.