"24 часа" предава на живо посещението на бившия държавен секретар на САЩ Майк Помпео от времето на Доналд Тръмп, на когото му предстои да изнесе специална лекция днес в София на енергийна тематика.

Визитата му е по покана на Кирил Домусчиев - председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Помпео ще говори за геополитическото значение на страната ни след войната в Украйна и възможностите ни да се превърнем в регионален енергиен лидер. На събитието са поканени членовете на КРИБ.

Почти тригодишният мандат на Майк Помпео като висш дипломат на САЩ бе белязан от подхода “Америка на първо място”. Администрацията видя фундаментални и често противоречиви промени във външната политика, от Иран през Китай и Израел. Някои от най-значимите му решения бяха обявени през последните седмици от мандата му, оставяйки след себе си минно поле, в което новият президент Джо Байдън трябва да се ориентира, както може.

По-рано тази година стана ясно, че Държавният департамент на САЩ плаща над 2 милиона долара на месец за осигуряване на 24-часова охрана на бившия държавен секретар Майк Помпейо и на бившия високопоставен емисар за Иран Брайън Хук заради сериозни и достоверни заплахи. Двамата дипломати оглавяваха усилията на правителството на Тръмп за оказване на максимален натиск над Иран, което не остана незабелязано на световната сцена.

Майк Помпео
Майк Помпео