ЕК е предупредила германското правителство миналата пролет да не одобрява инвестицията на китайската компания "Коско" (Cosco) в хамбургското пристанище. Това съобщи днес в. "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс, позовавайки се на източници, предаде БТА.

Корабният гигант "Коско" е направил оферта за 35-процентен дял в един от трите терминала на най-голямото германско пристанище в северния град Хамбург.

Управляващата коалиция в Германия е разделена относно това дали да одобри инвестицията, според правителствен източник, въпреки че Пекин призовава Берлин да не политизира офертата, а пристанищните власти предупредиха, че това може да засегне икономиката.

Според в. "Ханделсблат" ЕС е предупредил, че чувствителна информация на бизнеса може да попадне в китайски ръце, ако Германия позволи инвестицията.

Германското правителство, което все още обмисля дали да приеме сделката, не е пожелало да коментира информацията. Говорител на Олаф Шолц заяви, че германският канцлер все още не се е споразумял със съответните министри как да се процедира.

ЕК обяви, че не коментира отделни случаи.

Лидерите на ЕС обсъждат днес как да намалят икономическата си зависимост от Китай наред с други теми, когато се срещнат за втория ден на разговори в Брюксел.