До края на годината ще бъдат избрани фирмите, които ще получат финансиране по първата процедура по плана за възстановяване - за технологичната модернизация в предприятията. Този ангажимент пое министърът на иновациите Александър Пулев пред депутатите от икономическа комисия.

По процедурата вече са получени 2400 заявления за над 1 млрд. лв. "Няма забавяне при кандидатстването от страна на бизнеса по процедурите по плана, а има ускорение - когато влязохме в министерството, имаше отворена една процедура и за първите няколко седмици имаше само 4 кандидата, много мижав интерес. Ние всяка събота и неделя обиколихме 20 области в страната, за да вдигнем профила и рейтинга. Отворихме и втората процедура за ИКТ решения, ще отворим още 2 до края на годината - по едната малки и средни фирми ще могат да инвестират във фотоволтаици и да получат 50% безвъзмездна помощ, другата е за внедряване на иновации", каза още Пулев.

Той увери, че министерството е изпълнило своите ангажименти по плана - закон за личния фалит, наредба за създаването на стартъп виза, в парламента е входирано и предложение за създаването на нов тип дружество с плаващ капитал. Работи се и по подписване на споразумение с Европейския инвестиционен фонд, с което 350 млн. лв. да стигнат до предприемачите под формата на дялови инструменти. Така 90% от ресурса, за който отговаря Министерството на иновациите, ще бъде отключен за бизнеса от служебното правителство. 

До края на годината ще бъде отворена и първата мярка по новата оперативна програма - за 130 млн. лв. за внедряване и разработване на иновации.

Много от въпросите на депутатите към министър Пулев бяха насочени към управлението на ББР. В момента тече първият в историята на банката одит на Сметната палата за периода, в който са раздавани големи кредити, няма да коментирам политически и да влияя, преди да е готов, отговори Пулев на въпрос на предшественика му Даниел Лорер относно каква е стратегията на банката да помага на малки и средни предприятия.

"Имам много ясни идеи, ще разширим продуктовата гама, говорим с браншови организации, с фондовата борса, с публичните пазари - ще чуем обратната връзка и ще имаме много ясна визия и стратегия, която е в ръцете на новия надзорен съвет, който се надявам, че ще надгради и помогне на стария, който има пропуски в работата си", допълни Пулев. Преди дни той назначи двама нови членове в надзора - бившия депутат Росен Карадимов и бившата зам. министърка на регионалното развитие Деляна Иванова.

Също така ББР щяла да наблегне на публично-частните партньорства с общини, концесии и ще финансира по-високорискови инициативи, без да избутва частния капитал. Пулев обаче алармира, че в момента в банката текат преструктурирания и закриване на цели дирекции, което не било съгласувано. 

Министърът обяви още, че одитът, който се извършва във Фонда на фондовете, е готов и показвал пропуски в определени политики. Имало и пропуск в контрола, което било причината да се въведе отново двустепенна форма на управление с надзорен съвет. Неговите членове ще станат ясни до края на седмицата, като те ще бъдат назначени до провеждането на конкурс. В управителния съвет пък ще влезе представител на индустрията по техен избор.