От "Възраждане" искат в предоговарящата делегация за въглищата, да бъдат включени председателите на трите синдикални организации : КНСБ, „Подкрепа“ и „Защита“.

Това заявиха парламентарната група в декларация от трибуната на НС.

Предвид вземаните досега позиции на министър Пеканов, които са в противоречие на решението на парламента - 
смятаме че, делегацията която ще води преговорите с ЕК трябва да бъде в разширен състав и не можем да делегираме това на министри, като Пеканов, които са обявяват срещу решението на НС, коментира Искра Михайлова от "Възраждане".

 Предлагаме да бъдат включени лидерите на работниците, които лично ще поемат отговорност пред всеки един служител в тецовете и миньор. Те трябва да понесат тази отговорност, заедно с ресорните министри. Не анонимни експерти, чрез които скъпи съвети сме стигнали до това положение. За втори път през последните месеци правим крачка назад, и в имено на гражданите няма да предложим допълнителни членове в тази делегация, да бъдат част от парламентарно представените групи или политици, обясни Михайлова 

Миналата седмица НС взе историческо решение, внесено и подписано от всички парламентарни групи за запазване на пълният капацитет на „Марица изток“. Комплексът изнася ток и въглища в съседните страни, а неговото закриване би ни направило от износител във вносител.

Вчера МЕ в присъствието на президента, представи енергийна стратегия за България до 2053г. В която данните потвърждават това, което ние от „Възраждане“ от години говорим. България е нетен износител и покрива нуждите от ток за собствено потребление, както и  дефицита на съседните държави, коментира Михайлова. 

Във вчерашната презентация по време на представянето на стратегията се вида, как въглищните мощности след 2030г. изчезват. Такова решение НС не е взимало. Добре е че има такава стратегия за развитие на енергетиката в държавата и ще има възможност за широк и обществен дебат.

С тази декларация, ние от "Възраждане" се обръщаме освен към всички партии да продължим консенсус по темата, но и към министрите по енергетика и по управление на европейските проекти и президента на страната. Към момента България все още е незаобиколим фактор в производството на енергия, защото в недалечното бъдеще нашите майки бащи са ни завещали един от фундаментите на всяка модерна страна- енергийна сигурност, посочи Михайлова.