Твърде е рано да се коментират законовите промени, готвени от правителството за борба със спекулата и сваляне на цените. Всичко зависи от стоковата група. Въпросът е ще може ли ритейл бизнесът да съществува при тези условия.

Това каза шефът на "Кауфланд" Иван Чернев пред журналисти. Той подчерта, че са отворени за диалог с правителството, но не коментира конкретно идеите за обявяване на надценка от над 25%, както и на такси, налагани от търговските вериги. Относно това дали "Кауфланд" е съгласен да обявява цените на продуктите си в електронната платформа, която правителството прави, Чернев заяви, че първо трябва да стане ясно какви точно данни ще се искат от тях.

Надценките зависели от конкретния артикул, а годишният марж на компанията е около 3-4%, допълни той. 

"Пазарът в България е 50% модерна търговия - веригите, и 50% традиционна - магазинчета, пазари. Това е един от най-конкурентните пазари, в които "Кауфланд" оперира. Броят артикули, които влизат в реклама с намаления на седмица, са от 320 до 400 артикула. 48-50% от пазара в България е аукционен", подчерта Чернев. И допълни, че за последните 17 г. компанията е платила 1,46 млрд. лв. данъци, 932 млн. лв. нетни заплати и 307 млн. лв. осигуровки. Само за миналата година пък цифрите са съответно 138 млн. лв. данъци, 115 млн. лв. за заплати и 39 млн. лв. за осигуровки.

Чернев присъства на откриването на първата "Кауфланд гора в квартала", с която отбележи и 17-тата си годишнина на българския пазар.

Проектът е и в подкрепа на новата инициатива на Столична община „Гора в квартала“ и се откри и от кмета на София Йорданка Фандъкова.

17 дръвчета бяха засяти в междублоково пространство в столичния квартал "Младост 1".