Април е идеален за спа глезотии в страната, но цените се повишиха

Независимо че цените за почивка и в България се повишиха в сравнение с миналата година, прегледът на офертите показва, че 3-дневно прекарване край топъл минерален басейн у нас може да се намери и за 180 лв. за третата седмица на април. Това е обаче цената за един човек и само със закуска в хотели, които са най-вече с 4 звезди.

Цените за Великден у нас традиционно се увеличават в сравнение с тези през делничните дни, но офертите трябва да се преглеждат много внимателно, защото

често в тях се пропускат съществени подробности

Всъщност в България хотелите се ориентират предимно по броя на желаещите да ги посетят и не е изключено в последния момент да дадат по-ниска цена, отколкото е била обявена при ранни записвания.

Традиционно Великден е моментът, в който много спа курорти у нас излизат от зимната летаргия и се опитват да привлекат гости, затова не се стремят да надуват цените. Велинград, Хисаря, Огняново и Вършец точно през април преминават от зимния към летния сезон, когато са много по-посещавани.

180 лв. може да струва една нощувка около Великден в 3-звезден хотел в Огняново, но

във Велинград цените за същото са поне 300-350 лева

Освен това пакет от три нощувки, с включен великденски обяд и със закуска, обед и вечеря за един човек в 4-звезден хотел там често стига до 600-800 лева, а ако хотелът е с 5-звезди, може да надхвърли и 1000 лв. и дори 1200 лв., ако се наема апартамент, побиращ трима души. Има и хотели, които са калкулирали апартаментите за този тридневен период по 2200 и дори 3500 лева.

Хисаря е значително по-евтин спа курорт от Велинград и сравнението на цените показва, че е средно с трийсетина процента по-изгодно.

Около Великден туристическите агенции у нас не са особено изобретателни в организирането на екскурзии из страната, нито се сещат да организират посещения на манастири, църкви, параклиси или други исторически забележителности. Само специализирани в поклоннически туризъм агенции правят например посещение на Рилския манастир в дните около Великден с преспиване или в хотела на самия манастир, или в разположените наблизо.

На разстояние до 4 километра от манастира има десетина хотела,

които също предлагат великденски пакети на приемливи цени. Главната атракция за гостите им вероятно ще е посещението на черквата на манастира за самата великденска служба, но всички предупреждават, че независимо от разстоянието трябва да се предвиди доста време, защото най-вероятно няма да успеете да паркирате наблизо и ще се наложи дълго да ходите пеша.

Пловдив и Велико Търново са другите две места в България, които предлагат възможности за изкарването на четирите почивни дни около празника. Хотелите там са значително по-евтини от тези в спа курортите.