Веригата въведе автомати за приемане на използвани пластмасови бутилки и кенове в 10 свои магазина

Lidl стартира пилотен проект за обратно събиране на пластмасови бутилки и кенове, като постави автомати в 10 свои магазина в страната. Така компанията дава възможност на потребителите да допринасят за по-чиста природа, като едновременно с това получават отстъпка от следващото си пазаруване. Единственото, което трябва да направят, е да върнат използвани пластмасови бутилки и кенове от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват. За всяка върната бутилка или кен  потребителят  получава по 5 стотинки под формата на ваучер (ековаучер) за пазаруване.

Така например при върнати 3 бутилки и 2 кена ще получите ековаучер на стойност 25 стотинки.

Какво трябва да знаете за ползването на автоматите:

Приемат се пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал и метални кенове. PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира.

Не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет – това е световна практика, тъй като подобни бутилки (често са различен от PET материал) създават трудности при рециклирането и замърсяват получения материал. Не се приемат и пластмасови бутилки и метални кенове, които съдържат течности, деформирани са или са замърсени.

В зависимост от върнатото количество автоматът отпечатва ековаучер за съответната обща сума, който можете да ползвате при пазаруване в Lidl.

Максималната стойност на един ековаучер е 2 лв. (при върнати 40 бутилки/кенчета). Ако клиентът върне 40 броя бутилки/кенове, машината автоматично издава ековаучер за 2 лв., а той може да продължи да връща. Накрая ще получи нов ековаучер за бройките над 40.

Ековаучерът може да се използва само при покупка над 10 лв.  Ако клиентът е събрал ековаучери на обща стойност между 2 и 4 лв., ще трябва да пазарува за минимум 20 лв. Ако ековаучерите са за между 4 и 6 лв., пазаруването трябва да е за минимум 30 лв. и т.н. Всеки ваучер е валиден за срок от 90 дни от датата на издаването му и може да се ползва само в магазина, в който е получен.

Къде се намират автоматите за разделно събиране на Lidl:

  • София, ул." Андрей Ляпчев" 52
  • София, бул. "Искърско шосе" 5
  • Пловдив, ул. "Рогошко шосе" 1А
  • Варна, бул. "Сливница"  176
  • Габрово, ул. "Васил Неделчев " 4
  • Добрич, бул. "Русия" 2
  • Монтана, ул. "Трети Март"  137А
  • Провадия, Северна промишлена зона
  • Балчик, ул. "Дунав"  5
  • Троян, ул. "Акад. Ангел Балевски"  1

Пълните условия за ползване на автоматите за връщане на PET бутилки и кенове са публикувани тук:  www.lidl.bg/reload.