Огромни суми стоят на каса, инвестициите в акции все по-малки

За последните две години само една от компаниите е отчела положителна доходност според данни на КФН

За първи път от година насам нито една от десетте компании не отчита загуба за тримесечието

Рекордните 17,5 млрд. лв. са събрани в частните универсални пенсионни фондове към края на март. Тоест дружествата, в които задължително се осигуряват за втора пенсия над 3,9 млн. български граждани, вече са преодолели кризата от 2022 г. и активите им дори надхвърлят с близо милиард тези от края на 2021 г. И в същото време универсалните пенсионни фондове в момента, вместо да увеличават спестяванията за втора пенсия, реално ги намаляват, тъй като от две години насам са с отрицателна доходност според данните на Комисията за финансов надзор.

Само за първите три месеца на 2023 г.

десетте частни универсални пенсионни фонда са добавили 1,176 млрд. лв. към стойността на активите си,

показват отчетите за инвестиционните им портфейли към края на март тази година. Като най-голям дял от увеличението се дължи на най-големия фонд. “Доверие” са увеличили активите си с 492 млн. лв. и във фонда им вече има над 4,5 млрд. лв.

На второ място с 255 млн. лв. увеличение на стойността на активите е фондът за втора пенсия на ДСК “Родина”, чийто портфейл към края на март е стигнал 3,564 млрд. лв.

Като за първи път от година насам нито един от универсалните пенсионни фондове не е отчел намаляване на активите.

Сривът при фондовете за втора пенсия започна в началото на 2022 г. като първоначалната причина бе спадът на финансовите пазари заради избухналата на 24 февруари 2022 г. война в Украйна. Кризата се задълбочи допълнително във второто тримесечие на миналата година и тогава активите на десетте пенсионни фонда бяха спаднали с около 1,5 млрд. лв. Вдигането на лихвите от централните банки като мярка за борба с инфлацията в последните три месеца на миналата година оживи финансовите пазари и тогава българските универсални пенсионни фондове успяха да възстановят голяма част от загубеното през годината. Но въпреки това останаха с 16,3 млрд. лв., или с близо 400 млн. лв. по-малко, отколкото в края на 2021 г.

Ефектът бе, че всеки от 3,9-те млн. вложители загуби по над 178 лв.

С толкова средно се намалиха индивидуалните партиди за втора пенсия към края на миналата година.

Възстановяването на пенсионните фондове от кризата е продължило и в началото на 2023 г. и с добавените 1,176 млрд. лв. фондовете за втора пенсия вече имат повече пари, отколкото в края 2021 г. Голяма част от рекордните 17,5 млрд. лв. за втора пенсия обаче се дължат на осигурителните вноски на осигуряващите се задължително в някой от десетте фонда над 3,9 млн. души. Друга част от добавените активи пък са благодарение на спестявания на пари в банки от страна на фондовете, а не от умело управление на портфейли от акции на финансовите пазари.

За първото тримесечие на 2023 г. все още няма официални данни за направените осигурителни вноски за втора пенсия. Те са в размер на 5% от доходите на всеки български гражданин, роден след 1 януари 1960 г. Като абсолютно число вноските от осигуровки за втора пенсия на тримесечие се движат около 500 млн. лв.

“Доверие” например за първите три месеца на годината са насочили над 52 млн. лв. в банкови влогове при нито един лев три месеца по-рано. Паралелно като налични на каса и по разплащателни сметки този фонд е декларирал рекордните над 566 млн. лв. Това е

четирикратно увеличение на парите на каса в сравнение с края на 2022 г.

И вече над 12% от активите на този универсален пенсионен фонд са парични средства, налични на каса. За сметка на това “Доверие” дори са намалили инвестициите си в акции до само 1,3 млрд. лв. Намаление има и при инвестициите в дългови книжа - обикновено това са облигации на държави.

На подобна структура на портфейла залага и вторият по големина универсален пенсионен фонд. В ДСК “Родина” налични на каса към края на март са обявени 444 млн. лв. Тази сума е равна на половината от инвестираните в акции средства за втора пенсия.

Тоест само при тези два най-големи фонда

парите на каса са равни на 1 млрд. лв. - или почти цялото увеличение на активите на десетте фонда за последното тримесечие

До намаление на инвестициите в акции е прибегнал и универсалният пенсионен фонд на “Алианц”. Тук към края на март в акции са били едва 1,028 млрд. лв., а още малко под 2 млрд. лв. са в дългови инструменти.

Над 10%, или над 199 млн. лв. от парите за втора пенсия във фонда на ОББ също са пари на каса. Тук обаче има поне номинално увеличение на инвестициите в акции и дългови инструменти.

Въпреки рекордните 17,5 млрд. лв., събрани за втора пенсия, реално в последните две години десетте частни пенсионни фонда са губели от спестеното в тях, а не са го умножавали. Това пък става ясно от решение на Комисията за финансов надзор, с което бе определена доходността на фондовете в 2-годишен период (от март 2021 г. до март 2023 г.).

Минималната доходност на универсалните фондове, определена от КФН, е минус 5,99%

Като за двегодишния период единствено универсалният фонд на ЦКБ-Сила е постигнал положителна доходност от 0,7 на сто. А всички останали фондове са с отрицателна доходност.

УПФ “ДСК Родина” отчита доходност от -4,7%, УПФ “Доверие” - -3,71%, УПФ “ОББ” – -3,33%.

Среднопретеглената доходност на универсалните пенсионни фондове за периода 31 март 2021 г. – 31 март 2023 г. е -2,99%.