Точно една година се навърши в четвъртък от спирането на руския газ за България. Доставките от Москва секнаха на 27 април 2022 г., след като страната ни не прие искането да плаща в рубли на “Газпром експорт”.

Така България остана без основния си доставчик, от който идваха 2/3 от нужните количества. Защото въпреки развитата преносна мрежа - от и към Румъния, Турция, Гърция, към Сърбия и Северна Македония, капацитетите бяха резервирани от “Газпром”.

Тогава не беше готова и газовата

връзка с Гърция,

за да получим пълните количества от другия ни доставчик с дългосрочен договор - Азербайджан.

В резултат на това от април до октомври цената на газа се утрои и стигна до рекордните близо 354 лева за мегаватчас. Тогава най-после, след 12 години строителство, беше завършена газовата връзка с Гърция и на 1 октомври тя заработи. А за откриването дойдоха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. България започна да получава 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно на ниска цена. 

Последва и обявяването на търгове от “Булгаргаз” за доставка на втечнен газ - краткосрочни и по-дългосрочни. Българската компания игра и на търгове за слотове на терминала за втечнен газ на остров Ревитуса, но се класира само за един. През октомври миналата година “Булгаргаз” удвои слотовете си на терминала за втечнен газ, който се строи при Александруполис и резервира 1 млрд. куб. м. Той трябва да бъде готов догодина и в него “Булгартрансгаз” има 20% дял.

Големият пробив на екипа на министър Росен Христов и екипа му беше договорът с Турция за ползване на техните пет терминала и на инфраструктурата за пренос, което стабилизира доставките за страната ни. 

Започна и строителството на газовата връзка със Сърбия, което няма отношение към доставките у нас, но е от значение страната ни да транзитира вероятно азерски газ за западната ни съседка. Преди месец бе дадено и начало на разширението на хранилището в Чирен, като възможностите ще бъдат за съхранение на 1 млрд. куб. м. В него ще могат да складират газ и гръцки компании. 

А само преди дни - на 25 април, в София петима министри сложиха подписи под меморандум за пренос на азерски газ от България през Румъния и Унгария до Словакия в рамките на инициативата Solidarity Ring.

През страната ни вече могат да се

пренасят 5 млрд. куб. м азерски газ,

каза министърът на енергетиката Росен Христов. С реконструкция на мрежите на четирите страни, без нови газопроводи и инвестиции за 1 млрд. евро ще могат да се транспортират 10 млрд.

Ако се погледне картата на замразения вариант на газопровода “Набуко-Запад”, ще се види, че това е точно неговият маршрут, но крайната му точка беше Австрия. Неговият капацитет бе предвиден за 10 млрд. куб. м, с опция до 23 млрд.

След подписването на меморандума румънският министър на енергетиката Вирджил-Даниел Попеску предвиди разклоняване на транспорта на газ към Молдова и Украйна и присъединяването на тези две страни към меморандума, както и влизане на Турция в тази договореност.

Това става възможно, след като Румъния е стабилизирала мрежата си с нов газопровод, свързващ я с Унгария, обясниха газови експерти. Така маршрутът е от България, Румъния, Унгария и към Словакия, която пък има връзка с хъба “Баумгартен” в Австрия. Специалистите коментират, че преди това руският газ е влизал в Европа през Украйна, Словакия и оттам в “Баумгартен”.