От "Възраждане" искат незабавно оставката на шефа на БНБ Димитър Радев.

Това обявиха те на брифинг в парламента.

Причината поради която искат Радев да бъде свален от поста си е, че според тях от банката работят в ускорени темпове по въвеждането на еврото в страната задкулисно, и се опитват то да бъде "вкарано под масата".

"Настояваме Димитър Радев да си подаде оставката като управител на БНБ и за времето, в което няма такъв официално назначен, някой от подуправителите да изпълнява неговите функции", призоваха от партията.

Те обясниха, че са били излъгани на среща, която се е провела в банката по тази тема в сряда. 

"Вчера разбрахме, че Управителният съвет на БНБ е приел проект на нов закон за БНБ, съгласуван със Европейската централна банка. Ние разполагаме с него. Там  се предвижда унищожаване на българският лев и валутния борд. Вървели подготовки за отсичането на български евро монети и по план протичат промените в платежните системи", каза Деян Николов.

Той обясни, че когато са били на тази среща, от банката не са им казали, че протичат такива подготовки за влизането в еврозоната, и проектите по които работят са част от ангажиментите, които е приела България за влизане в банковият съюз.

"Няма да позволим еврото да бъде "вкарано под масата. Ако искат война, ако искат война с българският народ ще я получат", категоричен бе той.