На касите на централната банка безплатно вече ще се сменят 1,2 и 5 стотинки, с 20 ст. се вдига лимитът, над който се взема комисионна


Нови, по-високи такси за обмяна на монети срещу хартиени пари въвежда БНБ от 1 август. Това става с решение на Управителния съвет на централната банка.
Така, от първия ден на следващия месец таксата, която ще плаща всеки, който носи разменни монети от 10, 20 и 50 стотинки, както и железните 1 и 2 лева, вече ще се изчислява като 1,7% от стойността на предаденото количество, а не 1,3%, както в момента.

Това означава, че ако носите например 300 лв. на стотинки, операцията по превръщането им в хартиени левове вече ще струва 5,10 лв., а не 3,90 лв., като в момента.
Две отстъпки от по-високата тарифа дава централната банка- вдига тавана за обмяна без комисионна. Първата се дава, ако монетите са разделени по номинал и общата им сума е до 120 лв., а не 100 лв., колкото е сегашната граница.
Ако монетите не са подредени по номинал, тогава не само че няма безплатно обменно количество, а 1 август върху цялата стойност на монетите ще се начислява още по-висока такса – 1,8%, с 0,4% по-висока от сегашната.
Втората отстъпка е увеличаването с 20 лв. на лимита, над който започва да се начислява процентът такса. Обмяната на 1, и 2 стотинки остава безплатна, а към тях вече са добавени и монетите от 5 стотинки.