За 7 години българската компания осигури работа на 1500 души и буквално съживи две мини - през 2016-а те са наводнени, във фалит, без работници и техника

 

За 7 години българската компания осигури работа на 1500 души и буквално съживи две мини - през 2016-а те са наводнени, във фалит, без работници и техника

Вече 7 години българска компания дава работа на 1500 души в Северна Македония, а две мини буквално са съживени - през 2016-а са фалирали, наводнени, без работници и без техника.

В понеделник рудниците на “Минстрой Холдинг” в Северна Македония празнуваха Деня на миньора. За да бъдат с рудничарите на празника им в Крива паланка, организиран от българската компания, дойдоха министърът на земеделието и храните на България Кирил Вътев, министърът на земеделието на Северна Македония Люпчо Николовски, на екологията Кая Шукова, на вътрешните работи Оливер Спасовски, посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов, кметът на Крива паланка Сашко Митовски и дипломати от мисията ни в Скопие.

“Минстрой холдинг" е собственик на два рудника в съседната ни държава - “Тораница” в Крива Паланка и “Злетово” в Пробищип.

Чрез фирмата си в Северна Македония - “Булмак 2016”, “Минстрой Холдинг”

е един от най-големите инвеститори в

Северна Македония

В двата рудника работят 850 миньори от Крива паланка и Пробищип, а заедно с фирмите за логистика на производството - общо около 1500 човека.

“Минстрой Холдинг” получава през 2016 г. концесията на мините, които тогава са фалирали, наводнени и без миньори и техника, каза председателят на борда на директорите на “Минстрой Холдинг” Николай Вълканов.

До края на тази година се очаква разрешението за разширяване на хвостохранилището на рудника, което ще може да се използва през следващите 20 години и представлява допълнителна инвестиция от 4 млн. евро, обяви на стадиона в Крива паланка, където беше празникът, Християн Ивановски - директор на рудник “Тораница”. В него се добива оловно-цинков концентрат.

“В “Минстрой Холдинг” през “Булмак 2016” правителството на Северна Македония припознава обществено отговорни партньори, с които общините получават възможности за развитие, а чрез инвестициите в технологиите се създава възможност за екологичен добив на руда”, каза министърът на екологията на Република Северна Македония Кая Шукова.

“От 2016 година до днес успяхме от два мъртви

рудника да направи медни от най-добрите

в Европа

Горд съм, че постигнаха резултати, които в началото изглеждаха нереални, и добивът на руда от 1000-1500 тона достигна 2700 тона за предишния месец. За 5 г. в Северна Македония са внесени 87 млн. евро като данъци, концесионни такси, данък печалба, а заплатите са увеличени от 780 на 1100 евро въпреки рецесията”, посочи Николай Вълканов. Увери, че ще продължи да увеличава заплатите на миньорите и да инвестира. Благодари и на правителството на Северна Македония.

“Ние работим прекрасно, обичаме се, въпреки че някои се опитват да създават напрежение,

заедно ще работим и заедно ще отидем

в Европа,

каза Вълканов. Той връчи наградите на най-добрите миньори от двата рудника.

Денят на миньора в Северна Македония се отбелязва на празника Успение Богородично, който в страната се празнува на 28 август (по стар стил – бел.ред.), в знак на памет към миньорската стачка в мината в Ложане, Кумановско, през 1929 г. с искания за подобряване на условията на труд и увеличаване на заплатите.

 

Четирима министри, дипломати и кметове отбелязаха заедно с рудничарите Деня на миньора в Крива паланка, Северна Македония, където са рудниците на “Минстрой Холдинг”.