Имал ги само разработчикът, по договор трябвало да се предадат на държавата 

Регионалният министър Андрей Цеков е сигнализирал ДАНС да направи проверка защо държавата не притежава изходния код на софтуера на Националното толуправление, което събира приходите от винетки и толтакси. Това според него е съществен пробив в националната сигурност, тъй като държавата в момента на практика не контролира софтуерно тази система.

По думите на Цеков достъп до изходните кодове на софтуера има само разработчикът, макар че според договора те трябва да се предадат на държавата. Вътрешна проверка в АПИ, част от която е Националното толуправление, показала, че тези кодове са били предоставени първо за винетките през 2018 г., а на следващата година и за толтаксите с приемо-предавателен протокол на АПИ. Оттам обаче следите им се губят - те били предадени на ръка на служител на АПИ, който вече не работи там.

През 2022 г. на тържествена церемония в МРРБ в присъствието на тогавашния регионален министър Гроздан Караджов на ръководството на АПИ бяха предадени кодовете за достъп до софтуерната система на толуправлението. Това направи Михаил Вебер, изпълнителен директор на “КАПШ България” - фирмата, която разработи софтуера и има договор за неговата поддръжка до 2026 г.

Разликата между кодовете за достъп и изходните кодове обаче е съществена. Докато кодът за достъп дава възможност на ръководството на толуправлението да дава достъп на различни нива на служителите си да работят със системата, всякаква промяна на софтуера може да се прави само ако се притежава изходният код (source code). При липсата му не може да се пренастройват примерно камерите да засичат по регистрационните номера колите, които ще ползват отстъпка от толтаксите, а също и камерите да се синхронизират с КАТ, за да отчитат и превишаванията на скоростта. Това може да прави единствено разработчикът на системата.