Министрите Милена Стойчева и Богдан Богданов отвориха вратите на министерствата на иновациите и на икономиката за 16 български фирми

16 български фирми от различни краища на страната бяха припознати от двама министри като смели, иновативни и с потенциал да са лицето на България.

С високите технологии и добавената стойност, която вие показвате, можем да позиционираме България като иновационен хъб, убедена е министърката на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Вие сте гръбнакът на икономиката. Възползвайте се от нас! Държавата работи за вас, обърна се към предприемачите министърът на икономиката Богдан Богданов.

А те са общо 16 фирми, които “24 часа” отличи в 9-ия си пореден национален конкурс “Големите малки”. Впечатлиха авторитетното жури с иновативни системи за пожароизвестяване, играчки, които могат да се ползват под наем, безводна козметика, пробиотици от магарешко мляко, производство на различни продукти от киви и др.

Наградите си - чек за реклама на стойност 10 000 лв. в платформите на Медийна група България, получиха на церемония в “София тех парк” във вторник.

За първи път тази година “24 часа” връчи и 5 поощрителни приза - възможност за реклама на стойност 5000 лв. за фирми, които впечатлиха журито.

Партньори на “24 часа” в конкурса са Пощенска банка, Българската агенция за експортно застраховане, А1 България, Visa, “Дънди прешъс металс”, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и "София Тех парк".

Наградите в категория “Устойчиво развитие” са две. Първата от тях получи плевенската фирма ДМТех ЕООД, която произвежда системи за пожарна безопасност.

Фирмата започва дейност в началото на 2013 г. с 4 души персонал - инженери в областта на електрониката и софтуера. Първите плахи продажби стартират през 2015-2016 г. След 7 години неуморна работа в най-изостаналия регион - Северозападния, фирмата вече има собствена високотехнологична фабрика, а годишният им оборот надхвърля 4 милиона лева. Сега в нея работят 45 квалифицирани специалисти, а портфолиото им включва над 50 иновативни изделия, които се продават в повече от 42 държави.

Втората награда в категория "Устойчиво развитие" отново бе връчена от министър Богданов (вляво). Тя отиде при ВИТТО ООД.

Втората награда в категория "Устойчиво развитие" отново бе връчена от министър Богданов (вляво). Тя отиде при ВИТТО ООД.
 

"Както и самото име говори - "Големите малки", тук става въпрос за компании, които всъщност са гръбнакът на икономиката, компании, които не просто отговарят за най-големия дял на БВП, но това са и предприемачите, които са достатъчно смели да стартират бизнес, да мислят в перспектива, да измислят нови продукти. Горд съм да връча тази първа награда. Поздравявам ви за усилията, които полагате, радвам се, че имаме такива успешни примери",  каза  министърът на икономиката Богдан Богданов. 

"Искам да благодаря на "24 часа" за традицията и за това, че подкрепя българските иновативни фирми, които разработват продукти и декларират добавена стойност у нас", благодари собственичката на компанията инж. Димка Димитрова - Кирова. 

Втората награда в същата категория отново бе връчена от министър Богданов. Тя отиде при ВИТТО ООД, която произвежда роботи и предлага решения за автоматизация на различни видове производства. Нейният собственик е Величко Величков. 

След дълги години емиграция в чужбина създателите й решават да се върнат в България и да инвестират в своя фирма. Започват с трима служители и успяват да се превърнат в пазарен лидер в сектор "Роботизация" в България. Към момента имат над 80 клиента у нас и в Европа. Официален представител са на роботи KUKA и софтуер за програмиране на роботи Sprutcam. Организирали са досега обучение на над 100 души за оператори и програмисти на роботи. Изграждат и собствен център за иновации и обучение по роботика. 

Наградата в категория “Социално предприемачество " получи фирмата -  "Иновативни образователни технологии" ЕООД. Отличието връчи Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1 (вляво).

Наградата в категория “Социално предприемачество " получи фирмата - "Иновативни образователни технологии" ЕООД. Отличието връчи Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1 (вляво).

"За нас е голямо признание, че сме тук - както сме малки, така с "24 часа" ще пораснем. Благодаря на “24 часа”, каза Величков.

Две са отличените фирми и в категория “Социално предприемачество".

 "Иновативни образователни технологии" ЕООД използват модерни технологии, с които разработват актуални и атрактивни обучителни методи за обучение. Насърчават и образователните институции да актуализират учебните си програми, добавяйки повече възможности за интерактивно обучение. Участват в проектни инициативи, част от европейската програма "Еразъм плюс". Организатори са на първия ситуационен център в страната “Отворени врати”.

Втора награда от категория "Социално предприемачество" получи Фондация "Сърце до сърце за България". Отличието връчи инж. Константина Градева - Василева, директор "Устойчиво бизнес развитие" в "Дънди прешъс металс" (вляво).

Втора награда от категория "Социално предприемачество" получи Фондация "Сърце до сърце за България". Отличието връчи инж. Константина Градева - Василева, директор "Устойчиво бизнес развитие" в "Дънди прешъс металс" (вляво).

При връчването на наградата Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" в А1, които са партньор на "Големите малки" за девета поредна година, предложи да се направи проучване 10 години по-късно колко са пораснали "малките" фирми, в което тя вярва.  

"Вярваме в няколко неща - технологии и образование, това е бъдещето. Именно фирмата "Иновативни образователни технологии" ще наградим с голямо щастие, защото обединява всичко важно за нас ", добави Захариева.  

Собственикът Иван Зарков благодари на журито, че е забелязало техния потенциал.

"Имаме постоянен стремеж за развитие, който ще го осъществим с иновативния ни екип", обеща той. 

Втората награда от тази категория заслужено отиде при Фондация "Сърце до сърце за България" със собственик Елица Хадживълчева. 

Сигурно сте чували за тяхната инициатива “Бързи герои”. България е в челните места по смъртност от инсулт. Само за 2022 година от това са починали над 45 000 души (колкото град с мащабите на Карлово). Но инсултът е лечим, ако се реагира навреме! Затова хората от фондацията решават да създадат образователната програма БЪРЗИ ГЕРОИ 112, която има за цел да спаси повече човешки животи. Те обучават деца от 6 до 9 години, които после предават в семейството как да разпознават симптомите на инсулта и как да оказват първа помощ. До този момент са обхванати 180 учебни заведения с над над 6000 деца.

Следваща награда в категория Стартъп връчи председателят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков (вляво). Тя отиде при Работилничката ЕООД - София.

Следваща награда в категория Стартъп връчи председателят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков (вляво). Тя отиде при Работилничката ЕООД - София.

“Като представител на компания, която дългогодишно подкрепя малкия и средния бизнес в регионите, в които оперираме, не мога да не съм щастлива, че сме част от това събитие”, каза инж. Константина Градева - Василева, директор "Устойчиво бизнес развитие" в "Дънди прешъс металс" при връчването на отличието. 

“Приятна е атмосферата в тази зала, събрали сме се, за да обединим усилията си в това, което правим. Всеки от нас, освен, че е добър в това, което прави, със сигурност най-много иска да е здрав и да се радва на хората, които обича. Ще се радваме, ако някой от вас може да подкрепи кампанията, за са може тя да спаси все повече хора", сподели Хадживълчева. 

“За две години сме обучили 12 хил. деца, а те от своя страна са предали знанията си на над 62 хил. души. Статистиката сочи, че един от всеки четирима ще се срещне с инсулта до края на живота си, междувременно у нас само 13% от хората знаят как да реагират при инсулт. А те са ценни, защото само три са златните часа, в които човекът може да бъде спасен. Много малко хора реагират в тези часове. Според очакванията на световната здравна организация “един от четирима “ сега през 2030 година ще се превърне в “всеки един от трима”, допълни Димитър Хадживълчев от фондацията.

Следваща награда в категория Стартъп връчи председателят на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков, а спечелилите фирми в тази категория са три. Първо отличие получи Работилничката ЕООД - София, която се ръководи от Албена Стоянова.  

Работилничка за сладки моменти е сбъдната мечта на едно момиче, което вече 6 години се учи да не пада, дори когато не се вижда светлина. Това е ателие за сладкиши, бутикови торти и ръчно изработени лакомства, започнало без стартов капитал, само с джобните пари на създателката му. При тях всички торти са специални, понеже не разполагат с каталог и всяка поръчка е индивидуална. Организират благотворителни кампании с техните "кексчета с кауза". Една от тях е да не използват пластмаса в работа си. Смятат, че са голям бизнес, защото са чували поне 100 пъти фразата "когато порасна, ще стана сладкар, като тях".

Наградата на Г и Г Фарм ЕООД връчи Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк (вляво), който е домакин на събитието.

Наградата на Г и Г Фарм ЕООД връчи Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк (вляво), който е домакин на събитието.

"Благодаря на всички за тази страхотна инициатива. С голяма радост се включваме за пореден път. На компаниите искам да им пожелая успех, виждаме страхотни, благородни каузи", каза Таков. 

"Благодарим много за отличието. За нас е много важна тази победа", каза Стоянова. 

Награда получи и Г и Г Фарм ЕООД. Отличието връчи Тодор Младенов, изпълнителен директор на София Тех Парк, който е домакин на събитието. 

Това е уникална по рода си ферма за производство на магарешко мляко в софийското село Желява. Произвеждат различни продукти от магарешко мляко - бонбони за лечение на кашлица и болки в гърлото, хранителни добавки и пробиотици. Разработили са съвместен продукт с държавната фирма Ел Би Булгарикум, българската бактерия Lactobacillus bulgaricus, който е без аналог в света. Работят тясно с екипа на академик Балтаджиева, който има 40-годишен опит в клинични изследвания.

Третата награда от категория Стартъп отиде при Морава Балм. Отличието връчи Владимир Георгиев – член на УС на Българската агенция за експортно застраховане (вляво).

Третата награда от категория Стартъп отиде при Морава Балм. Отличието връчи Владимир Георгиев – член на УС на Българската агенция за експортно застраховане (вляво).

Гергана Стоева, собственичката на фирмата, благодари за високата оценка.

“Идеята за фермата дойде с разказ на моята баба, която каза, че магарешкото мляко е много полезно. Направих си собствена ферма, за да използвам полезните му свойства”, каза Стоева.

“За нас е част да сме на тази малка сцена, която за онези, които през годините се качиха на нея, е голяма, защото те успяха да станат големи. Представям си колко труд и безсънни часове прекарват тези хора във фермата, за да могат да правят нещо, което е забележително. Иновативният им продукт е базиран на научни изследвания и аз знам колко им е трудно. Позволявам си да добавя и една специална награда, която отива към фирмата - 2 часа използване на студиото на София Тех Парк, както и възможност да могат да тестват в лабораторията на парка техни продукти.”, каза шефът на София Тех Парк Тодор Младенов. 

Третата награда от категорията отиде при Морава Балм, която се ръководи от Красимира Георгиева. 

В основата на техния малък семеен бизнес стои кауза - да опазим моретата и океаните чисти от пластмаса и замърсявания. Произвеждат козметика, като фокусът им е върху един малко разработен сегмент - безводната козметика. Освен че пести вода на планетата, безводната козметика не използва консерванти, сгъстители и стабилизатори. Козметиката е под формата на малко блокче, което се предлага и съхранява в картонена опаковка, т.е. спестяват се тонове пластмаса. Освен твърд шампоан, те предлагат гелове, балсами, почистващи препарати за лице и всякакви други продукти за грижа да кожата и косата, които обаче не са течни. 

Награда в категорията "Иновативна фирма" връчи Филип Попов (вляво), началник на управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка, а победителите са Инфинити Той Бокс.

Награда в категорията "Иновативна фирма" връчи Филип Попов (вляво), началник на управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка, а победителите са Инфинити Той Бокс.

Владимир Георгиев – член на УС на Българската агенция за експортно застраховане, който също е партньор на "Големите малки" за пета поредна година, изрази радостта си, че именно той има възможността да връчи тази награда на чисто български бранд, като поясни, че агенцията винаги е с отворени врати да помага на тази фирми и финансово и чрез експорт на продуктите навън. 

Георгиева благодари от името на целия екип за тази награда. "Чрез нея ще успеем да достигнем до още повече хора, на които да покажем и докажем, че може да ползваме много качествена козметика, която не е за сметка на природата", добави тя. 

Отличените в последната категория - Иновативна фирма са четири. Първата награда връчи Филип Попов, началник на управление “Банкиране малък бизнес” в Пощенска банка, а победителите са Инфинити Той Бокс.  

Това е първата в България дигитална платформа за абонаментен наем на детски играчки, спортни уреди, книги и игри. С нейна помощ децата получават разнообразие в игрите и повече забавления. Това едновременно пести пари на родителите за излишно трупане на играчки вкъщи и допринася за опазването на околната среда, защото така се изхвърлят много по-малко излишни играчки. Спомагайки по този начин за насърчаване на кръговата икономика, те намаляват обема на отпадъците, но и променят начина, по който децата се забавляват и потребляват. Така работят и за едно по-малко консуматорско общество.

Втората награда от категорията "Иновативна фирма" отиде при Киви ООД със собственик Албена Попова. Отличието връчи Ивана Цанева (вляво), изпълнителен директор на "Микрофинансиране" в ББР.

Втората награда от категорията "Иновативна фирма" отиде при Киви ООД със собственик Албена Попова. Отличието връчи Ивана Цанева (вляво), изпълнителен директор на "Микрофинансиране" в ББР.

“За нас е удоволствие, привилегия и отговорност да сме партньори на мероприятието. Малкият бизнес са децата на икономиката, защото всеки се ражда малък, а после расте. Като финансова институция ние сме задължени да подпомагаме икономиката да се развива и компаниите да растат, за да направим място на следващите малки, които растат", каза Попов. 

Собственичката Боряна Левтерова, сподели, че се радва да види, че и други отличени се занимават с деца. Убедена е, че децата трябва да бъдат учени на ценностите, които искаме да виждаме във възрастните. 

Втората награда от категорията отиде при Киви ООД със собственик Албена Попова.

Това е семейна ферма от Петрич, която отглежда нетипичния за българското земеделие плод киви. Наследили са 5 декара насаждения с киви през 1994 г. По онова време имало и други като тях, но само те събрали кураж да се пробват на следващото ниво - да преработват българско киви и да произвеждат най-различни продукти от него - плодово вино, сладко от киви, оцет от киви, чай и дори козметика с киви. Тяхното киви приключение не разчита на субсидии. Всичко финансират сами. Мечтаят някой ден да направят своя дегустационна - Terra kiwi, където да посрещат хора, които искат чиста храна.

Фирма Алгая ООД (VODORASLO) получи приза си от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева (вляво).

Фирма Алгая ООД (VODORASLO) получи приза си от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева (вляво).

"Като представил на ББР няма как да не се чувствам щастлива, че съм тук, за да наградя "малките". Знайте, че всяко голямо пътуване започва с малка стъпка. Не разглеждам тези пари като финансова помощ толкова, а като възможност, като вяра, че правите правилните неща", каза при връчването Ивана Цанева, изпълнителен директор на "Микрофинансиране" в ББР. 

 "Благодаря, че ни забелязахте, защото ние сме толкова малки, че почти сме невидими. Нашето киви приключение тази година прави точно 10 години и може би не е случайно, че днес сме тук. Лягаме с идеята да се откажем и сутринта продължаваме с плановете, но няма да се спрем", сподели Попова при получаването на наградата.  

Третата спечелила фирма е Алгая ООД (VODORASLO). Наградата им връчи министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. 

Фирмата прави проучвания и разработва продукти на основата на микроводорасли, които са устойчив, неизчерпаем и възобновим ресурс. С помощта на водорасли могат да се произвеждат биоразградими опаковки, пигменти, хранителни добавки, строителни материали и дори биодизел. Екипът на "Алгая" е разработил първия си биологичен пречиствател на въздух у нас, използвайки специфичен щам водорасли, комбинирани с нано филтърна мрежа за по-добро качество на въздуха в затворени помещения. Продуктът е подходящ за пространства до 30 кв. м. и абсорбира вредни вещества като въглероден диоксид, серен диоксид, азотен окис, ултрафини прахови частици, полен и алергени.

Министър Милена Стойчева (вляво) отличи и НОУ ЛИМИТ СОФТУЕР ООД, които са четвъртите победили в категорията "Иновативна фирма".

Министър Милена Стойчева (вляво) отличи и НОУ ЛИМИТ СОФТУЕР ООД, които са четвъртите победили в категорията "Иновативна фирма".

Моника Димитрова благодари и покани всички присъстващи на официалното откриване на продукта на 14 ноември. 

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева посочи, че е истински развълнувана да е на сцената до човек в нейната бивша роля на предприемач.

“В момента в ролята ми на министър и ръководейки това министерство на бъдещето виждам енергията и желанието за развитие и подкрепа точно на тази част от обществото, което развива и създава добавена стойност. Ние работим за това да ребрандира е България като дестинация за високи технологии и се надяваме с взаимното сътрудничество да позиционираме България като иновационен хъб. Хората и компаниите са толкова големи, колкото са големи мечтите ми. Бих поканила всички вас да участвате в кампанията, която сме стартирали”, каза тя.

Министър Стойчева отличи и НОУ ЛИМИТ СОФТУЕР ООД

Това е софийска ИТ компания, която работи с изкуствен интелект. Разработва софтуерни продукти за компании в САЩ, Германия, Австрия и Швейцария. За последните 3 години са работили с някои от най-големите имена в автомобилостроенето, здравеопазването и финансите. Растат със средно 120% на годишна база. От системи за съвместно създаване на умни автомобили до изкуствен интелект за анализ на медицински случаи - това са част от техните постижения.

Издателят на вестник "24 часа" Венелина Гочева (вляво) връчи поощрителните наградите на четирите фирми - ЦВЕТОМИР ХРИСТОВ, ФИТО КОНСУЛТ ЕООД, Аутоматикс ЕООД, и Адвизио ЕООД (от ляво надясно).

Издателят на вестник "24 часа" Венелина Гочева (вляво) връчи поощрителните наградите на четирите фирми - ЦВЕТОМИР ХРИСТОВ, ФИТО КОНСУЛТ ЕООД, Аутоматикс ЕООД, и Адвизио ЕООД (от ляво надясно).

 "Поздравявам Ангел и екипа му затова, че правят продукти, свързани с нови технологии. Тази компания е едно от доказателствата, че България може да заложи на новата вълна от иновации, а именно изкуствен интелект. Пожелавам им много успех и да покорят още повече пазари", каза министър Стойчева при връчването на отличието.   

"В момента, в който чухме "Големите малки", си казахме - това сме ние. От 5 човека вече сме 15. Благодаря още веднъж, с тази награда ще успеем да разширим мащаба си тук и в чужбина", каза собственикът й Ангел Великов. 

Отличията на петте фирми, които получиха чек за реклама на стойност 5000 лв. връчи издателят на “24 часа” Венелина Гочева. 

 "Благодаря за тази енергия, която получаваме за девети път от всички вас. Всяка година има уникални истории и сюжети как сте постигнали това, което сте и колко усилия сте положили", обърна се към предприемачите Гочева.

"Ние - Медийна група България, сме мостът към нашата аудитория за всичко, което е свързано с образование, качествено здравеопазване, но и с всяка добра кауза, която се случва в България", добави издателят. 

 "24 часа" ще бъде и мост към вас. Ще се опитаме да ви помогнем с добрите експерти от Министерството на икономиката и Министерството на иновациите, за да научите всичко важно за достъпа и до европейски средства", обърна се Гочева към всички победители. 

А ето и фирмите, които получиха поощрителни награди: 

Адвизио ЕООД е първата и засега единствена изцяло посветена на бейгъли пекарна в България. Създадена е от младо момиче, завършило кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон. След прибирането си в България решава да отвори пекарна за бейгъли и бейгъл сандвичи в Нюйоркски стил. Стартира с екип от 4 души. Днес вече са петима и търсят шестото си попълнение. Всички техни печива са занаятчийски и ръчно изработени. Много чужденци у нас ги разпознават като "тяхното бейгъл място" в София.

"Благодарим за наградата и затова, че ни забелязахте. Благодарим и на клиентите ни, че продължават да ни се доверяват", каза собственичката Калина Кючукова.

Аутоматикс ЕООД пък е инженерингова фирма от София, която предлага роботизирани и автоматизирани решения за индустриални производства.  Нуждите от автоматизация нарастват все повече, а техните решения помагат на други бизнеси да намаляват грешките и повишават производителността.

Нейният собственик Димитър Карамихалев отбеляза, че от малки стъпки са създали нещо голямо.

"Искаме да оставим траен отпечатък в индустриалната автоматизация с нашите продукти. Разработваме робот, който не е правен досега в България и ще обслужва складови помещения. Благодаря за наградата, заедно можем повече и ще изпреварим другите", обеща той. 

Награда заслужи и ФИТО КОНСУЛТ ЕООД.

Това е малка семейна фирма от Дебелец, основана преди 11 години. Произвежда билки, билкови смеси, мехлеми, тинктури. Продуктите й се използват за ирисова диагностика, която позволява откриването на заболявания в ранен етап и успешното им лекуване. 

"Благодаря за популяризирането, това със сигурност ще доведе до по-добри резултати. Речта ми е кратка, но благодарността - голяма”, каза собственичката Албена Ковачева. 

Младият ЦВЕТОМИР ХРИСТОВ също спечели доверието на журито. 

 Има бакалавърска степен по туризъм, учи за магистърска по зооинженерство. Занимава се с животновъдство. Започва през 2007-а – с 87 овце – местната западно-старопланинска порода. Стадото му достига близо 500 животни, но „синият език“ погубва над 100 от тях. Той обаче не се отказва. Днес стадото на Цветомир наброява близо 350 овце и над 60 каракачански коне. Младият мъж обработва около 2000 дка земя – основно мери и пасища.

"Благодаря на всички иноватори и производители, отглеждам над 600 овце, вкарал съм най-съвременното оборудване във фермата" сподели Цветомир.

 Отличена бе и Бримки ЕООД малка фирма от Враца, произвежда подаръци и играчки от екологична прежда, добита от текстилни отпадъци. Помагат на младежи и жени от уязвими групи да започнат работа. Служителите им са хора със затруднен достъп до пазара на труда (самотни майки, майки на деца с увреждания и др.)