Акциз за “цигарите” от билки и нулев за домашната бира прие на първо четене парламентът. Нагреваемите изделия от растения, билки или плодове ще се облагат с 331 лв. за килограм от 1 януари 2024 г., сумата се вдига на 380 лв. от 2025-а и става 400 лв. от 1 януари 2026 г.

Правеното на домашни бира пък сега не е нелегално, но се дължи данък. То би трябвало да се урежда от Закона за акцизите и данъчните складове, където са определени и условията за варене на ракия и вино вкъщи, както и дължимите акцизи. Там е има понятието малка независима пивоварна - тя трябва да е регистрирана от фирма, да работи отделно от големите производители и с капацитет до 20 000 000 литра годишно. Липсва обаче регулация за домашните ентусиасти. Ако промените, предложени от ПП-ДБ, минат и на второ четене, ще са разрешени производството на до 100 литра бира вкъщи без акциз. Това обаче се отнася само за консумацията в домашни условия, а не с търговска цел.

Около 2000 души си произвеждат пиво у дома в България. Понеже дейността им не е регламентирана обаче, недоброжелатели пращат сигнали до Агенция “Митници”, която конфискува напитката и понякога дори ги глобява, обясни вносителката на законопроекта Даниела Божинова.

331 лева на килограм ще бъде акцизът за нагреваемите устройства и вейповете от 1 януари. Той обаче ще се вдига през следващите години - на 380 лв. за килограм от 1 януари 2025 г. и 400 лв. за кг от 1 януари 2026 г.

Предложенията за бирата минаха единодушно и в бюджетната комисия, и в парламента. Спорни обаче бяха акцизите за цигарите, затова и се очакват промени между двете четения.