Италия е една от страните, в които електрическите автомобили имат относително малък пазарен дял в сравнение с останалата част на Европа. През 2022 г. само 8,6% от новите коли, продадени на Апенините, са били електрически или plug-in хибриди, в сравнение с 21,5% в ЕС. Италианското правителство обмисля промяна за насърчаване чрез значителни финансови стимули.

Пакетът от субсидии, който в момента се подготвя от италианското министерство на индустрията, включва подкрепа до 13 750 евро за закупуване на електрически автомобил. Субсидията ще достигне максималния си размер, ако лице, чийто годишен доход е до 30 000 евро изхвърли стария си автомобил, който отговаря на стандарта за емисии Евро 2 и надолу.

Никое друго правителство в ЕС не е толкова щедро. В Германия наскоро всяка финансова подкрепа за закупуване на електрически автомобил внезапно приключи поради липса на пари. Във Франция, известна отдавна със своята система от финансови бонуси, най-високата субсидия е 5 хиляди евро.

Според говорителят на министерството в Италия планът ще бъде предмет на обсъждане с представители на автомобилните компании още през февруари.