Автомобилната група Stellantis предизвиква марки като Dacia с бюджетни автомобили от ново съвместно предприятие с китайския автомобилен производител Leapmotor. Stellantis инвестира 1,5 милиарда евро в 21-процентов дял в Leapmotor миналия октомври и двете компании създадоха съвместно предприятие, наречено Leapmotor International, в което Stellantis притежава 51-процентен дял. То дава на Stellantis изключителни права за производство, износ и продажба на продукти на Leapmotor извън Китай, пише Automotive News Europe.

Всичко започва с електрическия миниавтомобил T03, който тази година ще бъде направен от готови компоненти в Полша. Другите пазари включват Близкия изток, Югоизточна Азия и Латинска Америка. 

Първоначално основните модели на марката Leapmotor за Европа ще бъдат малката кола T03 и SUV C10, SUV с дължина 4750 мм, който ще се предлага освен в електрическа и с хибридна версия. Очаква се C10 и T03 да получат сертификат от ЕС до средата на юни. Два други микроавтомобила са в процес на разработка и са планирани за пускане на пазара в Европа следващата година. В дългосрочен план Leapmotor ще покрие различни сегменти с SUV и кросоувъри, като всички модели ще се предлагат и във версии с десен волан.

Градският електрически модел T03 има обявен пробег от 410 километра и двигател с мощност 70 kW. Той ще бъде конкурент на Dacia Spring Electric на цена под 20 000 евро в Европа. В момента в Китай колата се продава почти два пъти по-евтино, а във Франция за 25 900 евро.