Забраната за частни лаборатории на границата ще внесат от “Продължаваме промяната - Демократична България” следващата седмица в парламента като промяна в Закона за управление на агрохранителната верига, съобщиха в петък от пресцентъра на коалицията.

Промените предвиждат в срок до една година да се създаде организация товаро-разтоварващата дейност на граничните пунктове да бъде извършвана от държавата. Това включва и забрана частни лаборатории да правят проверките на храните, които се изискват при внос на такива продукти.

Законопроектът беше приет на първо четене от парламента на 23 септември миналата година, когато депутатите гласуваха засилване на фитосанитарния контрол на граничните пунктове, но след това работата по промените остана на трупчета. От ПП-ДБ посочват, че промените сега се внасят за гласуване на второ четене.

“Борбата с корупцията минава през създаване на работещи правила и институции, а не през изказвания в кулоарите на парламента. Време е порочните практики на ГКПП Капитан Андреево да бъдат прекратени. Това е важен закон, който има пряко отношение към българските домакинства и бизнеси, свързани с производство на храни и не на последно място – към присъединяването на България към сухопътния Шенген. В рамките на участието си в Конференцията за сигурност в Мюнхен ще уведомя нашите партньори за предстоящите законодателни промени за подобряване на националната ни сигурност и тази на границите ни”, посочва Кирил Петков, цитиран от партийния пресцентър.

В съобщението се посочва, че Петков в качеството си на свидетел е предоставил на прокуратурата информация във връзка с разследването на неправомерни действия на частната лаборатория “Евролаб” на граничния пункт Капитан Андреево, установени по времето на кабинета “Петков”.

Тогава представители на ПП сезираха компетентните институции и последваха редица проверки от БАБХ, НАП, Икономическата полиция и ДАНС. Съдът после частично възстанови дейността на частната фирма на границата. (24часа)