Парламентарна делегация ще посещава завода им в Швеция, за да се увери, че всичко е по график

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт и за първо презареждане с ядреното гориво на "Уестингхаус" през месец май. Това каза шефът на атомната централа Валентин Николов. 

Няма опасност да спре блок заради липса на гориво. Всичко върви по график, очаква са дори парламентарна делегация да посети завода за ядрено гориво на "Уестингхаус Електрик" в Швеция, за да се уверят на място народните представители, че всичко е навреме, заяви още Николов.
Той уточни още, че всичко, което регулаторът - Агенцията за ядрено регулиране, е поискала от атомната централа за американските касети и е предоставено. Тя пък имала консултанти, които правят анализи. Очакваме до края на март горивото да получи лиценз, каза още Николов.

Последното презареждане на реактора на V блок с руско гориво беше през май миналата година за 29-ата му горивна кампания. 

Както "24 часа" е писал в един реактор ВВЕР 1000, каквито са на V и VI блок, има 163 касети. Всяка година по време на плановия ремонт от такъв тип реактори се изваждат между 42 и 48 касети, при АЕЦ "Козлодуй" са 42.

Изваденото гориво се нарича отработено ядрено гориво (ОЯГ) и първоначално се съхранява в басейна за отлежаване на касетите. 

Ако Агенцията за ядрено регулиране одобри горивото на "Уестингхаус"  руските касети ще бъдат поетапно сменени с американски за 4 горивни цикъла.

В два последователни дни по време на служебния министър Росен Христов бяха подписани договори с Уестинхаус" - да доставя гориво за V блок и с френската "Фраматом" - за касети за VI блок.

За VI блок има руско гориво до 2029 г., заяви шефът на "Козлодуй" Валентин Николов. "Очакваме "Фраматом" да започне производството пред 2025 г. и да достави първите касети за презареждане през 2026 г.", поясни той.