Важно е да не затъвате в баналности и излишни подробности

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Искате ли да заемете моя пост, стряскащо пита бъдещият ви шеф. На интервю за работа сте и от отговора зависи дали ще я получите. 

Не иде да отвърнете "Да, искам го" дори да сте с подходяща квалификация и опит. Началникът ще реши, че идвате с ясното намерение да го изместите.

Не иде и да кажете "Ама какво говорите", защото ще излезе, че нямате високи цели.

Трябва да измислите нещо оригинално. Например "Може би след 10-ина години, когато вие ще ръководите цялата компания, а ще се нуждаете от добър професионалист и лоялен човек, който да управлява този отдел".

Въпросът е от нетрадиционните. Има стандартни, които специалистите по човешки ресурси и шефовете обикновено задават при интервю за работа. За тях е добре предварително да се подготвите, за да отговаряте уверено и да не се подхлъзнете, затъвайки в подробности и баналности.

1. Разкажете за професионалния си опит. Човекът, който ви интервюира, е чел биографията, която сте пратили, и ви е поканил, защото я е харесал. Не я повтаряйте, допълнете написаното в нея, като разкажете по-подробно за задълженията, които сте изпълнявали.

Съсредоточете се основно върху онези, които са от полза за новата работа. Ако например кандидатствате за мениджър, говорете за проектите, които сте ръководили, и за добрите отношения, които сте изградили в екипа.

2. Защо напуснахте/искате да напуснете предишната си работа? Не критикувайте фирмената политика или бившия си работодател. Бъдещият ще реши, че ще постъпите така и с него. Кажете, че онази работа не ви е предлагала достатъчно предизвикателства, не сте могли да разгърнете целия си потенциал, не сте имали възможности за растеж.

Ако обаче са ви съкратили или уволнили, честно си признайте, това е лесно проверимо.

3. Кои са най-сериозните проблеми, с които сте се сблъсквали, и как се справихте с тях? Бъдете максимално конкретни, като не пропуснете да изтъкнете колко много сте разчитали на останалите от екипа.

4. Кои са най-добрите ви качества? Достатъчно е да изредите 5 силни страни и да разкажете за ситуации, в които сте ги използвали. Старайте се да съответстват на мястото, за което кандидатствате. Креативността се цени в едни професии и позиции, в други е по-важна изпълнителността.

5. Кои са най-големите ви недостатъци? Изхитрете се да обърнете нещата в своя полза. Говорете за качества, а не за недостътъци. Например "Искам нещата да ми се получават по най-добрия начин и често оставам в офиса след края на работния ден, за да изпипам всичко. Съзнавам, че не бива да прекалявам с перфекционизма и се боря да намирам мярката".

6. Как се справяте с напрежението? Може да дадете конкретни примери как сте постъпили в инфарктни ситуации. Разкажете как шефът ви е възложил трудна задача в петък вечер и сте се справили. Може също да вметнете "Имам опит с кратки срокове и се научих да работя добре под напрежение, макар че предпочитам да не ми се случва често".

7. С какво измервате успеха? И да го мислите, не казвайте "с пари". Верният отговор е нещо от рода на "Измервам успеха според стандартите на компанията, в която работя. За мен е важно да допринасям за нейния напредък, поддържайки добри отношения с ръководството и колегите. Сигурен съм, че това ще бъде оценено и ще доведе до моето кариерно израстване".

8. Защо искате тази работа? Като предварително сте проучили фирмата, кажете с какво бихте могли да допринесете за успеха й. Изтъкнете, че притежавате нужната квалификация и способности. Подчертайте, че ви привличат добрата репутация на компанията и възможностите за развитие.

9. Как се виждате след 5 години? Споделете какви са целите ви в професионален план, за да личи, че не се носите по течението. Дайте да се разбере, че ако ви наемат, не смятате скоро да напускате фирмата.

10. Каква заплата очаквате? Пробвайте да проучите в какви граници варират възнагражденията във фирмата, в която кандидатствате, и в други компании от този бранш. Не се надценявайте, но и в никакъв случай не се подценявайте.

Когато получите конкретна оферта, по-ниска от това, което сте казали като очаквана заплата, не се притеснявайте да изтъкнете защо заслужавате повече - отново говорете съвсем конкретно за качествата си. Това е начинът да покажете, че струвате повече. Може да ви отговорят веднага, че не става. Може и да не ви се обадят повторно. Но не съжалявайте. И без това възнаграждението не ви е удовлетворявало.

Какви коварни въпроси могат да ви зададат и какво проверяват с тях четете тук.

Възможно е в края на интервюто да ви попитат за лични подробности - за семейството, за интересите ви извън работата. Разкажете стегнато, без да навлизате в прекалено много детайли, като опитате да е интересно и да вложите известна доза страст.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Имате успех, ако избирате работата и по началника

10 сигнала, че ще ви уволнят

Човекът с най-хубавия костюм невинаги е най-големият шеф

Как пророчеството на приемането помага в кариерата

Три знака издават, че имате неподозирана суперсила за професионален успех

Научно доказано: Умствените контрасти са ключът към успеха

Когато много сте ядосали шефа - алгоритъм на действие

3 сигурни симптома, че сте екстремно амбициозни в кариерата

Как да се защитите, когато шефът безогледно ви товари

5-те най-възпитани начина да издадете неувереност

И страхът от неодобрение е страшен

Когато имате шеф като Мечо Пух

Колко да питате, за да не изглеждате професионално некомпетентни

6 знака, че изопачавате конфликт в работата

Как да плените шефа и колегите за 5 минути с ефекта на ореола