Повече от хиляда души се събраха в събота на крайбрежието във Вайле, Западна Дания, за "погребението" на едноименния фиорд, чиято екосистема е задушена от човешка дейност, особено от селскостопанските отпадъци, съобщи БТА по информация на АФП.

"Това е трагично. Миналата година Дания преживя най-сериозното намаляване на кислорода във водата от 25 години", каза пред АФП Кристиан Фромберг, който организира демонстрацията за "Грийнпийс".

По данни на Датската агенция по околната среда проблемът засяга площ, равняваща се на 7500 кв. км.

Без кислород морската флора и фауна изчезват.

"Преди тридесет години можеше да хванете риба просто ей така. А сега всичко е свършило, не е останало нищо, дъното е напълно замърсено, не е останал никакъв живот", казва Хюг Дедьо от Вайле.

Според биолога Стиг Маркагер от университета в Орхус може да се говори за "смъртта на фиорда", защото "основните компоненти на екосистемата са достигнали толкова ниско ниво, че вече не изпълняват ролята си".

Така че сбогом на рибите и мидите - подводната камера за наблюдение, инсталирана от местния съвет, е открила само една риба за 70 часа работа.

През 2022 г. в доклад на Университета на Южна Дания се посочва, че "лошото екологично състояние" на този 22-километров фиорд, се дължи на голямото наличие на азот от торове, които се просмукват от селскостопанските терени.

Асоциацията на земеделските производители твърди, че полага всички усилия за оптимизиране на практиките. "Датските фермери непрекъснато се стремят да ограничат използвания от тях азот, което е намалило наполовина изхвърляното количество от 1990 г. ", каза пред АФП Мари Йостергор, която отговаря за водите и природата в асоциацията. "Сега се набляга на премахването на бедните почви, за да се възстановят влажните зони, които по естествен начин премахват нитратите от водата. Това отнема време", обясни тя.

Когато достигнат до водата, торовете служат за храна на водораслите, които след това се размножават на повърхността и пречат на светлина да проникне във водата, а това е необходимо за отделянето на кислород.

Само пет от 109-те датски крайбрежни зони са класифицирани в "добро екологично състояние" от Агенцията по околната среда.