Точките за шофьорите също се запазват - 26 за младите, стават 39 след 2 години зад волана

Златният талон остава за изрядните шофьори, но в електронен формат.

Притесненията, че те ще изгубят привилегията да не бъдат наказвани при нарушение след отпадането на контролния талон  от 7 август миналата година, се оказаха неоснователни.

Това става ясно от промени в наредбата за шофьорските книжки, които са публикувани за обществено обсъждане.

Статутът “Водач на МПС без наказания” се вписва в национален регистър  след искане от шофьора. Условията остават същите -

да няма наказания за нарушения

на правилата за движение по пътищата от първоначалното придобиване на шофьорска книжка и има стаж най-малко 6 години. Тези условия са пренесени от отменената глава за контролните точки в нов член. 

“Златният” статут на водача продължава да е с бонуси, като не се отнемат точки при определени нарушения. В такъв случай електронният талон се отнема, но не и точки. Това обаче не важи за фалове при шофиране, които предвиждат отнемане на шофьорската книжка - като употребата на алкохол или пък отказ от проверка дали е пил. 

Точките на контролния талон остават непроменени - 39, а за нов шофьор - 26, останалите 13 му се дават след 2 години.  Колко има конкретен водач, е записано в системата на МВР, както и нарушенията му. 

От наредбата отпада всеки текст за контролния талон. Така тя вече е хармонизирана със Закона за движение по пътищата. 

От книжката се маха наименованието на населеното място от постоянния адрес. 

Протоколите от изпита за свидетелството за правоуправление досега бяха електронни, но се разпечатваха в два екземпляра на хартия, за да се подпишат и подпечатат. 

При ускорено издаване на шофьорска книжка отпада срокът от 3 дни

Записано е, че  услугата се осъществява след извършване на проверка в мрежата за автоматизиран обмен на данни, като при невъзможност да бъде изпълнена тя се трансформира в бърза или обикновена.

При бърза услуга книжката ще е готова до 10 дни, а при обикновена - за 30. 

При подадено заявление за подмяна на свидетелство за управление на МПС чрез дипломатическо или консулско представителство на България в чужбина срокът за издаване сега е до 90 дни, с проекта за промяна на наредбата се намалява на 75 дни.

Картата за физическа годност на шофьора, която за любителите се издава от личния лекар, е в електронен вариант и се изпраща от “Автомобилна администрация” в МВР чрез системата за обмен на информация между двете ведомства. Тя е един от документите, които се предоставят за издаване на книжка.

Преди да се подадат документи за свидетелство за управление на автомобил, вече издържалите изпита

трябва да изкарат курс по първа долекарска помощ при катастрофа.

Затова се изисква удостоверение, че са го завършили.

Ако обаче са лекари, стоматолози, фелдшери или медицински сестри, няма да карат курс и трябва да предоставят диплома.