Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (УС на ДФЗ) одобри актуализиране на годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на ДФЗ за 2024 г., съобщи фондът в прессъобщение. 

С решението се осигурява голяма част от необходимата сума за подкрепа на земеделските стопани по схемите за държавни помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и  "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна".

Представители на земеделския сектор постигнаха споразумение със служебното правителство в сряда, 24 април, помощта да бъде изплатена до 15 май, след като на 22 април изтече крайният срок за предоставяне на средствата, договорен с кабинета "Денков", припомня БТА. подпомагането бе договорено в началото на годината след протести на фермери. През март Брюксел одобри две схеми - помощ за производители на плодове, зеленчуци, животновъди и др. за 170 млн. лева и помощ за зърнопроизводители за 120 млн. лв.

Българският фермерски съюз (БФС) изрази задоволство от постигнатото споразумение със служебното правителство. 

Ангажиментът предвижда  до 15 май да бъдат изплатени близо 300 млн. лв. на близо 52 000 земеделски стопани, като малко над 200 млн. лв. са от преструктуриране на средства на фонд "Земеделие", а останалата част ще бъде осигурена от националния бюджет.

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства на земеделски стопани от първичното селскостопанско производство за компенсиране на част от повишените разходи за производство. На подпомагане подлежат животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица, уточнява ДФЗ.