Истинският летящ автомобил AirCar на словашката компания KleinVision се издигна до небето с пионера на електронната музика Жан-Мишел Жар като първия "цивилен" пътник, сигнализирайки за нова ера на транспортните иновации, съобщиха от производителя нна легендарното превозно средство. AirCar, която получи сертификат за летателна годност през януари 2022 г., вече има впечатляващите 130 летателни часа и над 520 излитания.

"Все едно сте в книга на Жул Верн, но наистина! Една секунда говорите с шофьора, а след това сте горе във въздуха - невероятно изживяване!", каза Жан-Мишел Жар след завършване на два полета с AirCar от Пиестани до Нитра (52 км по пътя) и обратно.

AirCar е двуместен автомобил по сушата и малък самолет във въздуха. Преобразуването му отнема 2 минути и 15 секунди и е възможно благодарение на сгъваемите крила и прибиращата се задна част. Автомобилът има пробег от 1000 км и максимална скорост във въздуха от 200 км/ч. Работи се и по нова версия с максимям 300 км/ч по въздухха. Летящата кола може да се издигне на 2500 м надморска височина.

Още преди 4 години летящата кола AirCar направи първия в света полет на дълги разстояния в Словакия. Кабриолетът със сгъваем стъклен покрив, който е разработен от словашкия професор Стефан Клайн, излетя от град Нитра, бе във въздуха 35 минути, кацна на летището в Братислава и продължи по пътя си към центъра на столицата.

За да излети, превозното средство трябва да има писта за засилване от поне 300 метра. Не е задължително ускоряващата писта да е асфалтова, може и върху трева. Словашкият летящ автомобил се издига в небето, използвайки 1,6-литров бензинов двигател на BMW с мощност 140 к.с.