"Софарма" е продала мажоритарното си участие в сръбските заводи "Иванчич и синове", става ясно от съобщение на компанията до фондовата борса. Сделката за продажбата е била сключена на 9 май в Белград. От "Софарма" не съобщават параметрите на сделката и името на купувача, тъй като те са предмет на клауза за конфиденциалност. Към края на март инвестицията от 51% в дружеството е оценена на 5.739 млн. лв., показва справка в отчета на "Софарма", пише "Капитал".

Българската фармацевтична компания отбелязва в съобщението си, че ще продължи да осъществява дейността си на сръбския пазар чрез дъщерното си дружество "Софарма Трейдинг". През миналата година "Софарма Трейдинг", която е най-голямата като приходи от продажби българска компания за търговия на едро с лекарства и медицинска апаратура, откри своя компания и в Белград.

Източник на "Капитал" от Сърбия коментира, че обект на продажба е не само мажоритарният дял от 51% на "Софарма", но и делът на сръбските им съдружници, като цената за 100% от компанията е двуцифрена сума в евро. Най-вероятният купувач е Hemofarm, най-голямата местна фармацевтична компания, която през 2006 г. стана собственост на германската генерична компания Stada. През лятото на миналата година seenews съобщи, че Hemofarm е поискала разрешение от сръбската комисия за защита на конкуренцията да придобие "Иванчич и синове". Тогава нито от българска, нито от сръбска страна дадоха знак, че се водят преговори за продажба на "Иванчич и синове".